Ivo har granskat samtliga kommuner i Sverige som bedriver äldreomsorg i egen regi. Av totalt 291 kommuner så har 283 granskats. De övriga har ingen kommunal äldreomsorg.
Ingen av de granskade kommunerna lever helt upp till kraven, så Linköping sticker inte ut.
De flesta kommuner vet, enligt Ivo, redan om vilka problem man har och är på rätt väg med olika åtgärder.
För Linköpings kommun redovisar Ivo en rad brister:
- Personal som gör medicinska bedömningar har inte kompetens för uppgiften och behärskar inte svenska i tillräcklig omfattning.
- Dokumentationen sker inte enligt regelverket och det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar god vård.
- Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt.
- Vården i livets slutskede inte sker enligt gällande regelverk.
IVO konstaterar vidare att livsavgörande bedömningar ibland görs av personal med lägst utbildning. Personal som arbetar närmast individen har inte alltid kunskap eller kompetens för att se om en persons tillstånd förändras. Sjuksköterskorna saknar också ofta möjlighet att stötta vård- och omsorgspersonalen i den omfattning som krävs.
Sjuksköterskorna uppger också att den brist på kunskap som tidigare upplevdes under semestertider nu har blivit bestående året runt. Här understryker myndigheten att det är arbetsgivaren som måste ställa krav vid rekrytering – utifrån verksamhetens behov – på kvalitet och kompetens.
IVO skriver att en del av problemet handlar om att personalen inte har tillräckliga kunskaper i svenska och att språket – både muntligt och skriftligt – är en förutsättning för patientsäkerheten och att brister i detta utgör en risk för att information mellan olika yrkeskategorier missuppfattas eller förvanskas.
I rapporten framgår också att en del av ansvaret ligger hos Region Östergötland och man konstaterar att tillgången till läkare och läkarkonsultation ibland är otillräcklig. Man konstaterar att regionen inte uppfyller sina skyldigheter enligt avtalet att avsätta de läkarresurser som krävs för ett kunna erbjuda en god sjuk och hälsovård. Det här gör att kommunerna har rätt att på egen hand konsultera läkare och få betalt för detta av regionen.
Sofia Sjöholm, avdelningschef på Leanlink skriver i ett mejl att Leanlink ser granskningen som något positivt eftersom den är en hjälp i arbetet med att ständigt förbättra kvaliteten inom vård och omsorg,
Hon skriver: "Det finns utmaningar som många kommuner måste ta sig an och det är på det viset bra att sådant kommer fram i en samlad rapport. Det är många saker som fler kommuner än bara en får kritik på. Förhoppningen är att vi tillsammans med IVO ska kunna komma fram till en lösning som är hållbar i en framtid på både kort och lång sikt."
Äldrenämndens ordförande Jonatan Hermansson (S) känner till rapporten och säger att den ger en bild av att de problem som finns i Linköping också finns på andra håll i landet. Han kallar det en nationell kris.
Med alla de brister som redovisas, vågar man bli gammal i Linköping?
– Ja, det tycker jag. I stort delar kommunen IVO:s syn, men i några delar har vi en något annorlunda uppfattning, exempelvis gäller det viss dokumentation, den som görs av läkare. Där har regionen ansvar och inte kommunen.
Han pekar vidare på att - vilket är en brist i sig - en del insatser inte kodats rätt från boendets sida, vilket gjort att IVO inte har kunnat se att de har utförts på rätt sätt.
Det han bedömer som allvarligast är kompetensbristen och bristen på språkkunskaper, det som hänger ihop med svårigheter att rekrytera.
– Det behövs en kraftsamling i hela landet för att hitta åtgärder som gör att fler vill jobba inom äldreomsorgen. Annars kommer vi, kommuner och regioner, bara att slåss med varandra om samma antal undersköterskor. Det håller inte, de måste bli fler.
Är det inte det politikens "fel" att den här situationen uppstått?
– Absolut, det är fullt ut politikens ansvar. Men det är också mycket som fungerar väldigt bra, det är lätt att glömma när man tittar på bristerna. Men det behövs inte så mycket brister innan det blir allvarligt. Det vi sett och det rapporten pekar ut är att lägstanivån är alldeles för låg. Det är det vi måste vi rätta till med mer utbildning, också för de som redan är anställda.