Kommunen vill utreda farthinder

Många boende vill sätta upp farthinder i sina villaområden. Nu vill kommunen titta närmare på bra åtgärder.

Foto:

Linköping2014-01-30 20:00

– Vi får många önskemål om fartsänkande åtgärder på villagator, säger kommunens stadsmiljöchef Ulf Johansson Lorin.

Flödet av förfrågningar har varit ganska konstant under många år. De flesta uppfattar att det går för fort, ibland handlar det om trafik man inte tycker ska gå på gatan.

– När det gäller hastighetsdämpande åtgärder vill en del ha gupp, men oftast vill man bara att vi ska komma och göra något.

Kommunen brukar ta hjälp av sina återkommande kontroller av gator. Ungefär vart tredje år kollas hastigheter och vilken typ av fordon som trafikerar olika sträckor.

– Den upplevda hastigheten är oftast lägre än den verkliga. Men det är inte alltid av hastighetsskäl man använder farthinder, det kan handla om att skapa en tryggare boendemiljö.

Allvarliga olyckor är betydligt vanligare på de stora huvudlederna där hastigheterna är högre, konstaterar Ulf Johansson Lorin.

Oftast bedömer kommunen att det inte behövs farthinder. Då har privatpersoner inte rätt att sätta upp egna på kommunens mark.

Kan man få böter om man gör det?

– Nej, men en tillsägelse om vi vet vem det är. Annars tar vi bort dem själva.

När farthinder godkänns är det bara kommunen själv som utför och bekostar arbetet. Vanligaste lösningen är chikaner som gör att man måste svänga sig emellan.

Klassiska fartgupp är kommunen väldigt restriktiva med numera.

– Arbetsmiljöverket är tydligt med att de inte är så bra. Framförallt sliter det mycket på busschaufförernas ryggar.

Linköpings kommun jobbar ibland med längre platåer med mjukare upp- och nedgångar, som på Kaserngatan och Östgötagatan vid stadsbiblioteket.

En annan typ av farthinder testades på Västra vägen, i höjd med Engelska skolan, i samband med Vinterljus. Eftersom utställningsstråket ledde över gatan ville kommunen få ner hastigheten. Flera små metallbubblor monterades på vägen.

– Vår uppfattning är att de fungerade bra. Min personliga uppfattning är att det ledde till en radikal hastighetssänkning. Vid temporära lösningar är det definitivt ett alternativ.

Kommunens tjänstemän vill försöka hitta fler alternativa lösningar i villaområden där boende upplever att fordon kör för fort. Därför ber de nu politikerna i samhällsbyggnadsnämnden att få utreda frågan.

– Vi vill hitta olika sätt och skaffa oss en större palett över för- och nackdelar.

Ulf Johansson Lorin tror att förslaget kommer att gå igenom. I så fall beräknas utredningen var klar innan sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om