Kommunen vill satsa tidigt

Någon gång på högstadiet upptäcker skolan att eleverna inte kommer att få betyg som räcker till gymnasiet. För sent, konstaterar Koalition för Linköping och vill satsa på de yngsta.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2015-10-07 20:19

Redan i förskolan ska insatserna börja, enligt koalitionens budgetförslag för 2016-2017.

– Vi har en skola där skillnaderna i resultat glider isär allt mer, säger Jakob Björneke (S), skolansvarigt kommunalråd.

– Meritvärdena blir allt högre för vissa elever, men det är också många som det går allt sämre för. Allt för många står utan gymnasiebehörighet efter grundskolan, och allt för många avslutar inte gymnasieskolan.

I dag satsas mest på åtgärder i årskurs 8-9.

– Då är det både dyrt och svårt. Det blir betydligt effektivare med tidiga insatser.

Allra helst redan för de allra minsta, menar koalitionen (S, MP, FP). Utbyggnaden av familjecentraler fortsätter, 2017 startas den åttonde i centrala Linköping. Målet är att det ska finnas en i varje stadsdel.

Syftet är att ge både barn och föräldrar ett bra stöd i vardagen och att fånga upp familjer som är i riskzonen för att få problem.

Nästa steg är förskolan.

– Den har stor betydelse för resultaten senare i livet, säger Jakob Björneke. Alla barn har rätt till förskola, i vissa socialt utsatta områden måste vi bygga nya förskolor och satsa på att få fler barn att gå i förskolan.

Personaltätheten i förskolan ska utökas men beslut har också tidigare tagits om fler lärare från förskoleklass till årskurs 3.

För att förebygga ohälsa bland barn och unga vill koalitionen utöka elevhälsan och satsa vidare på arbetet med hedersrelaterade frågor.

– Shanazis hjältar kanske ska kompletteras med hjältinnor, säger Jakob Björneke.

När elevernas förutsättningar för att lyckas i skolan blir allt mer olika, ökar betydelsen av den samlads skoldagen. Läxhjälp ska erbjudas alla, liksom organiserade fritidsaktiviteter men också ett strukturerat arbete för att öka föräldrarnas engagemang.

Kommunen satsar på lov- och sommarverksamhet för barn och unga som inte har möjlighet att åka på semester och göra utflykter.

– Skillnaderna blir allt större, säger Jakob Björneke. Fler åker utomlands, samtidigt som fler inte har några aktiviteter över huvud taget. Vi vill att alla barn ska kunna komma tillbaka till skolan och berätta om allt kul de har gjort på lovet.

Totalt vill koalitionen satsa nästan 45 miljoner kronor på dessa insatser för att höja kunskapsresultaten. Härtill kommer de statliga pengarna till ökad personaltäthet i förskolan och ökad lärartäthet på lågstadiet. Kommunfullmäktige beslutar om budgetförslaget i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om