Kommunen vill ha tunnel

Både den styrande alliansen och oppositionen vill att Ostlänken och Södra stambanan ska gå i en tunnel under Linköping. Det meddelades på en presskonferens under tisdagen.

MALMÖ 20101205
Citytunneln i Malmö invigdes i lördags. Öresundståget kör passagerare på provturer i Citytunneln dagen efter invigningen.
Foto Anders Hansson / SCANPIX / kod 9278 
** SVD OUT **

MALMÖ 20101205 Citytunneln i Malmö invigdes i lördags. Öresundståget kör passagerare på provturer i Citytunneln dagen efter invigningen. Foto Anders Hansson / SCANPIX / kod 9278 ** SVD OUT **

Foto: ANDERS HANSSON / TT

LINKÖPING2014-02-18 12:17

Först på tisdag nästa vecka kommer Linköpings kommunfullmäktige att behandla remissvaret till Trafikverket beträffande den kompletterande järnvägsutredningen för Ostlänken. Det är den del av utredningen som handlar om Linköping ska få en tunnel eller en bro.

Redan i dag presenterade kommunstyrelsen sitt förslag till yttrande. Inte helt oväntat förordas alternativ C, det vill säga att Ostlänken och Södra Stambanan går i en tunnel fram till Glyttinge. Eftersom frågan är så pass viktig för stadens framtid är förslaget ett resultat av en politisk samsyn över blockgränserna.

En tunnel anses ha mer positiva effekter på stadsutveckling, kultur- och naturmiljö, rekreation samt hälsa och boendemiljö. En tunnel undanröjer barriäreffekterna, vilket gör att dagens spårområden kan användas till ny bostadsbebyggelse, parker, kommunal service och liknande. Samtidigt kan Stångåns naturvärden bevaras och utvecklas utan påverkan från järnvägen.

– En tunnel möjliggör en stadsutveckling på bred front, inte minst mot Stångebro men även när det gäller att koppla ihop stadsdelar som i dag är fristående, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

En bro skulle enligt planerna ha blivit ungefär 100 meter bred, eller 3,7 gånger E4:ans bredd. Enligt politikerna kan en sådan koloss inte anpassas till stadens skala. Den skulle ha påtagligt negativa effekter på den befintliga innerstaden, inte minst i området kring Stångån.

Frågan är om Trafikverket i slutänden vill samma sak som kommunen. På pappret är nämligen de två broalternativen betydligt billigare. De ligger i prisklassen 7,5 till 12 miljarder kronor, medan en tunnel beräknas kosta mellan 11,5 och 18 miljarder kronor. Om det blir en tunnel måste kommunen vara beredd att skjuta till pengar. En annan fråga är då hur de två aktörerna ska samverka och fördela kostnaderna.

– Vi har haft ett bra samarbete med Trafikverket hittills och jag tror man ser ett värde i att det fortsätter så. När det gäller finansieringen är det lite tidigt att lämna besked. Vi delar inte uppfattningen att det är så stor prisskillnad mellan tunnel och bro. Vi måste komma fram till en gemensam bedömning där, säger Paul Lindvall (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han berättar att kommunen är redo att förhandla fram och ingå ett samverkansavtal med Trafikverket utifrån alternativ C.

För kommunen innebär en tunnel möjligheter till nya intäkter eftersom mark frigörs för exploatering. Enligt kommunalrådet Lena Micko (S) är det en pusselbit i beslutet, det behövs fler bostäder och arbetstillfällen.

– Samtidigt får vi en rådighet över den här marken för ett stort antal år framöver, vilket är av stor betydelse för kommande generationer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om