Den norra delen av Vallaskogen är naturreservat sedan 1995. Senare införlivades även den södra delen och det är i den som Markskoningsgruppen från Söderköping nu ska arbeta under ett par veckor.
– Det är en ganska ung tallplantering där träden står tätt. Nu ska det gallras så att de träd som är kvar får mer utrymme att växa och frodas, berättar Sigrid Gustafsson, kommunekolog och reservatsförvaltare.
Brukar man inte skydda träden i ett naturreservat och låta alla stå kvar?
– Det är olika i olika delar. När reservatet inrättades gjordes en skötselplan och det är den som styr. I den här delen av Vallaskogen rekommenderar skötselplanen att det ska gallras. Det finns inga naturvärden där nu, men när träden blir gamla kommer det att skapas sådana. Vi vill att det ska se ut mer som en naturlig skog, säger Sigrid.
Anslag på träden varnar nu allmänheten att vistas i den del av Vallaskogen som ligger närmast Kunskapslänken och Lambohovsleden.
– Det är förstås farligt att vara där just när man hugger. Vi kommer att ha vakter som säger till om någon kommer för nära.
Några granbarkborredrabbade träd har också fällts i Vallaskogen i år, men angreppen är betydligt mindre än de senaste åren.
– Äntligen! Vi började tro att vi skulle ha de här angreppen för evigt, men i år har det faktiskt varit mycket lugnare. En kall och blöt vinter kan vara en förklaring. Nu hoppas vi att årets granbarkborreinsats blir den sista på länge, säger Sigrid Gustafsson.