Till hösten ska kommunen ta fram ett åtgärdsprogram för hur man ska jobba mot de invasiva arterna som finns i området.
– Vi har nog jobbat lite ostrukturerat. Nu ska vi skapa ramverk och samtidigt kommunicera mer med allmänheten, säger Johan Molin.
Parkslide, jätteloka, blomsterlupin, vattenpest och jättebalsamin är fem exempel på invasiva växter som fått fäste på svensk mark. Gemensamt för alla invasiva arter är att de med människans hjälp tagit sig till nya områden och där hotar den biologiska mångfalden genom att konkurrera ut inhemska arter.
– Dessa arter ökar och fler kan säkert bli problematiska i framtiden med det allt varmare klimatet. Arter som är konkurrensstarka får det lättare att sprida sig, säger Johan Molin.
Redan från slutet av april tittar de första invasiva växterna upp. Just den här dagen är Johan Molin på besök vid en liten bäckravin i Ekholmen där flera invasiva arter växt tidigare år.
– Våren är den överlägset bästa tiden att bekämpa växterna innan de hinner blomma och sprida sig. Det är viktigt att vi får nys om ett bestånd i ett tidigt stadium, har de väl tagit över ett område är det nästan omöjligt att bekämpa, säger Johan Molin.
Kommunen får regelbundet tips från allmänheten och åker ut och gör inspektioner i mån av tid.
– Finns det ett stort bestånd av till exempel jätteloka intill ett naturvårdsintressant område så prioriterar vi det, men vi är intresserade av alla tips, säger Johan Molin.
Parkslide är en av de arter som utgör allra störst problem. Förutom att den lätt sprider sig är den extremt svår att ta död på.
– Man måste ha en absurd säkerhetsmarginal om man ska vara säker på att få bort den. Det pratas om att gräva fem-sex meter djupt och lika mycket åt sidorna. I England har man sett att värdet på vissa hus sjunker kraftigt om det visar sig att det finns parkslide på tomten, berättar Johan Molin.
Jättelokan är lättare att rensa bort, men den är å andra sidan skadlig och har man väl fått växtsaften på sig är risken stor för brännskador om solljuset kommer åt. Om man behöver hantera jätteloka måste man också ha ordentliga skyddskläder på sig.
Redan nu finns lagstiftning på EU-nivå med förbud mot invasiva växter, men en svensk lag är på gång som utgår från våra förhållanden.
– Det skulle ge både oss och exempelvis fastighetsägare en större skyldighet att bekämpa arterna, säger Johan Molin.