Daniel Andersson (L) är ordförande i omsorgsnämnden och förklarar att i slutänden blir kvaliteten bättre när kommunen har flera utförare att välja på.
– Om vi bara hade en enda utförare att ge uppdragen till skulle den inte behöva anstränga sig för att ligga i framkant och göra det allra bästa jobbet.
Den som vinner upphandlingen är inte längre den som erbjuder lägst pris, säger Daniel Andersson.
– Nej, så var det tidigare men inte längre. I den senaste upphandlingen var vi i stället noga med att säga "här är priset" och så valde vi den som för den ersättningen erbjöd bästa möjliga verksamhet.
I det här fallet var priset satt till 520 kronor per behandlingstimme. Sedan utvärderades de konkurrerande utförarnas inlämnade beskrivningar av hur man skulle hantera ett par fiktiva uppdrag. Den bedömningen ledde till att Eleonoragruppen fick fortsätta som utförare, medan Bloton byttes mot Active omsorg.
– Jag förstår att det kan bli jobbigt med utförarbyte för olika individer, säger Daniel Andersson, men speciallösningar kan vi sällan göra. Det finns EU-regler kring upphandlingar, och när avtalet löper ut så tar det slut. Det är svårt att göra undantag.
Det är i princip bara när den antagna utföraren inte har resurser eller kompetens för att utföra uppdraget som undantag från avtalet kan göras, förklarar Ulla Salmela Trosell som är avdelningschef på socialkontoret.
– Det är lättare att byta utförare när det handlar om varor och tjänster och svårt när det handlar om människor. Jag förstår verkligen att det kan bli jobbigt, säger hon.
– Det vi dessutom har gjort i särskilt ömmande fall är att erbjuda ett par timmar eller kanske mer från den gamla utföraren i övergången. Det kan underlätta något.