Kommunen svarar på Friskis kritik

Syftet är att få fler anställda att aktivera sig. Det säger kommunens HR-direktör Sonja Erlandsson om det nya systemet för friskvårdsbidrag.

Actiways vd Niclas Jernberg hävdar att friskvårdsportalen leder till färre sjukdomsfall på arbetsplatserna.

Actiways vd Niclas Jernberg hävdar att friskvårdsportalen leder till färre sjukdomsfall på arbetsplatserna.

Foto: Sara Arnald

Linköping2019-06-14 06:00

I dag är det runt 60 procent av Linköpings kommuns tillsvidareanställda som utnyttjar sitt friskvårdsbidrag på 2 500 kronor. Målet är att få upp andelen till 80–85.

– Vi har tittat på andra kommuner som infört enkla, digitala system. Där har användandet gått upp, kommenterar Sonja Erlandsson.

Från 1 september ska kommunanställda som vill ta del av friskvårdsbidraget göra alla inköp via Actiways webbportal. De företag som ansluter sig dit får betala tio procent av intäkterna till Actiway, något som Friskis & Svettis är starkt kritiska till.

– Jag förstår deras situation. Samtidigt hoppas jag att de med det här systemet får tillgång till fler kunder och att det på så sätt balanserar avgiften, säger Erlandsson.

Vad har ni fått för reaktioner från era anställda?

– En stor andel är positiva. Sedan finns det de som inte tycker att det är bra att man blir begränsad till de företag som är anslutna. Framför allt är det just Friskis & Svettis man saknar. Jag hoppas att de kommer att ansluta sig, det är ju en fantastisk förening.

Actiway har 7 000 anläggningar anslutna till sitt system. Cirka 40 kommuner, samt många privata företag, har slutit avtal med företaget.

Enligt Actiways vd Niclas Jernberg är det betydligt fler anställda som utnyttjar sitt friskvårdsbidrag när man slipper ligga ute med pengar och redovisa kvitton.

– Vi jobbar dessutom mycket med att upplysa de anställda om bidraget och vad det kan användas till. De kommuner som är anslutna har inte 60 procents aktiveringsgrad, som Linköping, utan snarare mellan 75 och 80.

Enligt Jernberg har arbetsgivare med hög aktiveringsgrad färre sjukfall per medarbetare.

– När det är 60 procent handlar det ofta om de redan frälsta, de som hade motionerat även utan bidrag. Det som händer när andelen ökar är att de som tidigare varit passiva blir aktiva. Det ger en stor hälsoeffekt, säger han.

Friskis & Svettis protesterar mot avgiften, som de tycker är hög. Vad är din kommentar?

– Alla betalningslösningar och marknadsföringsplatser har en avgift. Systemet ger en ökad försäljning för friskvårdsaktörerna. De kan tjäna in minst dubbelt så mycket i ökade intäkter som vad avgiften blir.

Tidigare hade Friskföreningarna förmånligare avtal?

– Ja, det stämmer. Men vi fick kritik för att vi påverkade marknaden, så nu har alla samma avgift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!