Risk för sjukdomar bakom badförbudet vid museet

Förra veckan dök det upp en gul skylt vid spegeldammen utanför Östergötlands museum som berättade att dammen inte är avsedd för bad. Förbudet kom som en överraskning för museet. Nu svarar kommunen på varför det inte längre går att bada i dammen – för första gången på 85 år.

Skylten som sitter uppe vid museets plaskdamm sommaren 2024.

Skylten som sitter uppe vid museets plaskdamm sommaren 2024.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-07-10 05:00

Corren har tidigare skrivit om dammen vid Östergötlands museum som nu efter 85 år är stängd för bad. Enligt Olof Hermelin, museichef, är detta första gången de blivit meddelade om problemet.

Men varför är plaskdammen nedstängd? Museet har inte anmält till kommunen att det är ett bad som används av allmänheten.

– Det finns otroligt mycket risker om man inte har kontroll över vattnet man erbjuder. Det kan vara riktigt illa, säger Maria Pihlajärvi, enhetschef på livsmedelsenheten och tillförordnad miljöchef på Linköpings kommun.

Norovirus, även kallat vinterkräksjukan, och Hepatit A är exempel på virus som kan förekomma i vatten om man inte kontrollerar vattnets värden. Finns det bakterier som exempelvis legionella i vattnet kan man få lunginflammation med feber, huvudvärk och muskelvärk.

undefined
"Museets plaskdamm blir en anmälningspliktigt då det handlar om bassängbad", Maria Pihlajärvi.

I och med att museets bad inte är anmält så vet inte kommunen om vattnet kontrolleras korrekt, säger Maria Pihlajärvi.

– Vi ser till att folk inte ska bli sjuka. Det finns många risker.

Var kan man gå och plaska istället?

– Exempelvis Johannelunds plaskbad vet jag har regelbundna kontroller av sitt vatten.

Kommer man kunna bada vid museet igen i framtiden?

– Nästa steg är att museet behöver anmäla sitt allmänna bad till oss och vi vill se att de har ett eget kontrollprogram som går enligt miljöbalken. Detta vet museet om, säger Maria Pihlajärvi.

I en tidigare artikel i Corren berättade Olof Hermelin att museet ska lägga upp en plan för hur de ska kunna uppfylla kraven från kommunen. Detta kommer göras inför säsongen 2025 eftersom museet inte har möjlighet att ta prover i sommar. 

Vattnet i plaskdammen byts regelbundet och renas med klor, säger Olof Hermelin. 

– Miljökontoret på kommunen är ingen uppsökande verksamhet. Det är den som har bassängen som ska anmäla till oss. Uppmanar man allmänheten att bada så måste man se till att det är ett bra vatten, säger Maria Pihlajärvi.

Men varför händer detta nu, dammen har ju varit där i 85 år?

– Vi såg en artikel i Corren om badet och då var vi även förbi museet och såg att det stod att det var öppet för bad, säger Maria Pihlajärvi.

Olof Hermelin menar däremot att det inte funnits en sådan skylt.

– Vi har haft en skylt där det stod "Allt bad sker på egen risk". Det är den enda skylten vi haft uppe vid badet, säger Olof Hermelin.

Karta: Östergötlands museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!