Kommunen struntar i Socialstyrelsens krav

Linköpings kommun struntar i Socialstyrelsens krav på ökad bemanning på demensboenden.

LINKÖPING2012-11-21 06:30

– Socialstyrelsen har överskridit sina befogenheter, säger Paul Lindvall (M) kommunstyrelsens ordförande.

I alliansens budget finns inga pengar reserverade för kostnader i samband med att Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmännaråd om bemanning på boenden för dementa träder i kraft. Den nya författning gäller från den första januari 2014 och innebär bland annat att behoven, inte bemanningen, ska styra vilken omsorg människor med demens får.

Lutar sig mot SKL

Föreskrifterna innebär också att en avdelning där en person med demenssjukdom bor aldrig får lämnas obemannad och att kommunerna måste skärpa kontrollen av särskilda boenden där personer med demenssjukdom bor.

Social-nämnden ska regelbundet följa upp hur varje enskild person har det och om personalen räcker till.

– Det ligger utanför Socialstyrelsens mandat att besluta hur vi ska driva äldreomsorgen. Vi lutar oss mot SKL som tagit ställning i frågan, fortsätter Paul Lindvall.

Andra insatser

Sveriges kommuner och landsting (SKL) protesterade redan i somras mot Socialstyrelsen och ifrågasätter om regleringen verkligen ligger inom Social-styrelsens befogenhet.

Enligt Socialstyrelsen beräknas kostnaderna för förändringarna i hela landet vara mellan fyra och tio miljarder kronor – pengar som SKL anser att staten i så fall ska kompensera kommunerna för.

– Det är inte bara för att hålla nere kostnaderna vi inte avsatt pengar för att följa Socialstyrelsens föreskrifter, vi har inget emot att satsa pengar på äldreomsorgen i Linköping. Det finns extra pengar som ligger under kommunstyrelsen ifall vi behöver, men det är kanske andra insatser än bemanning nattetid som behövs.

SKL kommenterar

Även Socialdemokraternas kommunalråd Eva Lindh säger sig stå bakom beslutet att inte följa Social-styrelsens rekommendationer.

På SKL kommenterar sektionschef Anna Ingmansson Linköpings kommuns beslut så här:

– Linköping är inte ensamt om att reagera starkt i den är frågan. Eftersom det inte skjuts till några statliga medel, enligt regeringsbudgeten, är det orimligt att förvänta sig att kommunerna ska följa Socialstyrelsens riktlinjer.

Socialstyrelsen har tidigare i Corren utryckt en oro över att Linköping och and-ra kommuner inte tar riktlinjerna på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!