Gatorna i södra Bankekind har namn efter äpplen – Pomonavägen, Åkerövägen, Oranievägen, Hampusvägen och Astrakanvägen. Villorna här byggdes i mitten av 1960-talet.
Ungefär lika gammal är ristippen vid Astrakanvägen. Här har de närboende i alla tider kunnat slänga ris, löv, gräs, äpplen och jord från sina trädgårdar.
– Vi är några pensionärsgubbar som har skött om tippen. Varje vår samlas vi och eldar allt ris och vi betalar en bonde en slant för att plana ut komposten. Det har fungerat jättebra i alla år, säger Jan-Åke Andersson som bott här sedan 1975.
Men i vintras fick Jan-Åke ett samtal från kommunen. Tippen får inte längre användas. En skylt sattes upp som upplyser om att det är förbjudet att dumpa trädgårdsavfall utanför egen tomt och att det "kan medföra straffansvar".
– Vi har inte haft kännedom om tippen förrän nu, då vår entreprenör gjorde oss uppmärksamma på den. De boende har säkert skött platsen på ett exemplariskt sätt. Men man får inte ha ristippar på detaljplanelagd parkmark, kommenterar stadsträdgårdsmästare Liselott Johansson.
För att anlägga en ristipp behöver man ha lov från markägaren – i det här fallet kommunen – samt tillstånd från miljökontoret.
– Vi kämpar på fler platser med olovlig dumpning av trädgårdsavfall. En ristipp för med sig en massa saker, till exempel ansvar för att förhindra spridning av invasiva arter som kan slå ut vår inhemska flora. Vid tippen i Bankekind finns dessutom ett dagvattendike i närheten som inte får belastas med vatten från tippen, säger Liselott Johansson.
De Bankekindsbor vi pratar med anser att miljön förlorar på att tippen stängs. Jonas Olofsson har lämnat in ett Linköpingsförslag till kommunen där han i första hand vill att tippen får vara kvar, i andra hand att kommunen öppnar en annan ristipp i Bankekind.
– Miljön vinner ju inte på att tippen stängs. Nu kommer alla att behöva lasta släpkärror och köra bil till Linghem eller Linköping. Till vår tipp har alla kört med sina skottkärror – det sliter ju inte precis på miljön, säger Jonas.
Liselott Johansson påpekar att det finns ett alternativ till att varje villaägare kör sitt trädgårdsavfall till en återvinningscentral.
– Men kan gemensamt hyra ett risflak eller container som man söker tillstånd att ställa upp på lämplig plats under en kort period då man röjer i sina trädgårdar.