Kommunen söker bidrag för att skada ekar

Linköpings kommun söker statsbidrag för naturvårdsåtgärder. Bland annat handlar det om att skada 60 ekar så att de åldras i förtid.

Träden skadas inte mer än att de överlever, men de åldras i förtid. Det gynnar en del hotade arter som till exempel läderbaggen.

Träden skadas inte mer än att de överlever, men de åldras i förtid. Det gynnar en del hotade arter som till exempel läderbaggen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Linköping2021-11-29 10:00

Kommunen har sökt sammanlagt 900 000 kronor i bidrag för lokala naturvårdsprojekt, så kallade Lona-bidrag.

Ett av projekten handlar om veteranisering av ekar. Man skadar då ekarna, till exempel genom att efterlikna blixtnedslag, ta bort en del av barken eller borra "hackspettshål". Tanken är att inte skada ekarna mer än att de överlever, men så att de åldras i förtid. På det sättet skapas livsmiljöer åt exempelvis hotade insekter som läderbaggen.

Linköpings kommun har ägnat sig åt veteranisering av ekar i ett tiotal år. Den här gången handlar det om 20 områden med tre ekar i varje under perioden 2022–2024.  I varje område placeras även en mulmholk och en ekoxkompost.

Kommunen söker samtidigt pengar till tre andra projekt. 

100 000 kronor ska användas för att skapa en digital handbok för hur stadens pollinerande insekter ska gynnas. Handboken är främst tänkt för kommunens driftentreprenörer, men ska även kunna användas i skolor och av allmänheten. Projektet är ett resultat av en motion, "Rädda insekterna", från Jessica Eek (V) och Jane Carlsson (V).

175 000 kronor söks för att skapa fler och bättre häckningsmiljöer för backsvalan, som är rödlistad och klassas som sårbar. I Linköpings kommun har beståndet halverats mellan åren 1994 och 2020, enligt bidragsansökan.

450 000 kronor ska användas för att inventera värdefulla sjöar och vattendrag.

Om statsbidragen beviljas ska kommunen bidra med lika mycket pengar till projekten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!