Kommunen stöttar krögarna: "Höll på att få upp hoppet"

Linköpings kommun skippar att ta ut 2021 års avgifter kopplade till serveringsstöd för att stötta stadens krögare. Anledningen är coronapandemin och återinförda restriktioner.

Linköpings kommun och social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) skippar, för att stötta stans krögare, 2021-års avgifter kopplade till serveringstillstånd.

Linköpings kommun och social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) skippar, för att stötta stans krögare, 2021-års avgifter kopplade till serveringstillstånd.

Foto: Wendela Antepohl/Mostphotos/Victor Bomgren

Linköping2021-12-10 21:00

Beslutet, som fattas på kommunstyrelsens sammanträde den 14 december, är en repris från förra året. Då, för 2020 års avgifter, fattades beslutet i ett betydligt tidigare skede. Den här gången har kommunen väntat in i det sista.

undefined
"Våra krögare har den senaste tiden haft det väldigt tufft i och med pandemin. Jag är därför glad över att vi som kommun nu gör en ytterligare åtgärd för att hjälpa dem", säger social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M).

– Under det här året höll vi på att få upp hoppet om pandemins påverkan, att situationen skulle bli bättre för restaurangerna, och därför avvaktade vi. Nu, eftersom att det fortfarande ser ut som det gör, vill vi agera, förklarar social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M).

– Vi tar bort avgifterna helt. Det skickas inte ut några fakturor helt enkelt, fyller hon i.

Kommunens coronastöd påverkar ungefär 190 serveringstillstånd och innebär en intäktsförlust för kommunen på cirka 1,4 miljoner kronor. Hur hög avgiften är för varje enskild krögare beror på företagets omsättning men intervallen är mellan 3 000 och 17 000 kronor. Pengarna tas från kommunens plusresultat.

undefined
Totalt påverkas 191 serveringstillstånd av beslutet och kommunen förlorar en intäkt på ungefär 1,4 miljoner kronor. Dessa pengar tas från kommunens plusresultat för 2021.

– Vi vill göra vad vi kan för att stötta men sedan förstår vi att det här inte löser allting. Pandemins påverkan har ju snart pågått i två år, konstaterar Annika Krutzén.

Tycker du att kommunen har gjort tillräckligt för att stötta krögarna?

– Vi upplever att vi har och har haft en bra dialog med krögarna och jag hoppas att de delar den bilden. Vi har under pandemin haft en mer flexibel syn på till exempel tillfälliga tillstånd. Sedan vill vi såklart veta vad vi kan göra bättre, svarar Krutzén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!