Kommunen skickade ingen till bombdådet

Kommunens krisarbete i samband med bombdådet på Ådalagatan hade brister. Det framgår av en rapport som kommunen låtit göra.

Kommunens arbete i samband med sprängdådet på Ådalagatan har utvärderats. Kommundirektör Paul Håkansson säger att kommunledningen måste ha en lägre tröskel för att gå upp i stabsläge.

Kommunens arbete i samband med sprängdådet på Ådalagatan har utvärderats. Kommundirektör Paul Håkansson säger att kommunledningen måste ha en lägre tröskel för att gå upp i stabsläge.

Foto: Johnny Gustavsson/Peter Jigerström

Linköping2019-12-11 18:30

Larmet om sprängdådet på Ådalagatan kom klockan 09.01 den 7 juni. Kommunens socialjour fick nästan omgående information om det inträffade via ett SOS alarm. Fyra minuter efter explosionen började hyresgäster ringa till Stångåstaden. Klockan 09.15 fick kommunens dåvarande säkerhetschef ett samtal om det inträffade. 

Först klockan 09.19 blev kommunens tjänsteman i beredskap – som ska vara ständigt anträffbar för att ta emot larm och vidta nödvändiga åtgärder – informerad. Tjänstemannen i beredskap hade, enligt en intern rapport, "mycket svårt" att skapa en lägesbild över händelsen. Detta berodde dels på att tjänstemannen kom in sent i händelsen och dels på att tjänstemannen hade svårt att få fram information från räddningstjänst och polis. Bristen på information gjorde att tjänstemannen inte kunde ge någon bra lägesbild när kommunen hade ett första krismöte klockan 11.30. 

Stångåstadens krisarbete tycks ha fungerat betydligt bättre. Detta berodde bland annat på att bostadsbolaget – till skillnad från kommunen – skickade personal till platsen som snabbt bildade sig en uppfattning om hur allvarlig händelsen var. 

Vid kommunens krismöte klockan 11.30 beslutades det att inte gå upp i stabsläge. Vissa som deltog i krismötet upplevde att rollfördelningen var oklar och att det saknades tydliga riktlinjer för det fortsatta arbetet. Tjänstemannen i beredskap var hårt belastad av telefonsamtal, vilket ytterligare försvårade informationsinhämtningen. 

Enligt kommunens rapport borde kommunen ha skickat personal till skadeplatsen för att samverka med andra myndigheter. I rapporten föreslås även att nya larmrutiner till tjänsteman i beredskap införs. 

Kommundirektör Paul Håkansson säger att kommunen dragit viktiga lärdomar av explosionen både på Ådalagatan och på Garnisonen den 19 augusti.  

– Larmningen måste fungera bättre, det är den första slutsatsen. Vi måste ha bättre rutiner och strukturer. Vi måste skapa rutiner som fungerar, säger kommundirektör Paul Håkansson och fortsätter: 

– På kommunledningsnivån ska vi ha en lägre tröskel för att gå upp i krisledningsstab. 

Finns det något samband mellan kommunens insats den 7 juni och att säkerhetschefen senare fick lämna sin tjänst?

– Säkerhetschefens förmåga att fördela och leda arbetet har inte varit tillräcklig. Det är en allmän kommentar, jag vill inte gå in på specifika händelser, säger Paul Håkansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!