Kommunen satsar på de hemestrande svenskarna

Lättillgängliga badplatser, kortare handläggningstider och högre säkerhet är bland de satsningar Linköpings kommun gör nu när allt fler "hemestrar".

Flera badplatser ska göras mer lättilgängliga för folk som kommer till kommunen.

Flera badplatser ska göras mer lättilgängliga för folk som kommer till kommunen.

Foto: Erik Johansen/TT

Linköping2020-06-26 15:30

– Vi har en enorm möjlighet att sätta Linköping på kartan, säger kommunalråd Muharrem Demirok (C).

För att underlätta för de hemestrande svenskarna och för att gynna verksamheterna på landsbygden har Linköpings kommun valt att vidta ett flertal åtgärder. Bland dem är att de ska göra badplatser och naturområden mer tillgängliga, samt ställa i ordning grillplatser. Muharrem Demirok (C) säger bland annat att det kommer innebära att strukturera om parkeringsplatser vid några ställen, bland annat Stureforsbadet.

– Vi vill inte se knökfulla stränder. Du ska på ett säkert och tryggt sätt kunna ställa dig på en parkeringsplats, säger Muharrem Demirok.

Ställplatserna för husbilar kommer också bli fler. Tillsammans med Visit Linköping har kommunen gjort en utredning för ett antal tillfälliga platser. De nya platserna ska ligga vid förlängningen av Gröngatan, parkeringen bakom resecentrum och vid förlängningen av Södra Stånggatan från Gumpekullabron.

– Vi ser ett ökat tryck och intresse för ställplatser. På det här sättet underlättar vi för hemester, säger Demirok.

För verksamheter inom besöksnäringen på landsbygden, blir det lättare att söka bygglov. Kommunen vill öka bemanningen för att ha möjlighet att hantera bygglovsansökningar snabbare. Den här åtgärden gäller däremot inte privatpersoner. Muharrem Demirok säger att den rådande situationen är exceptionell och att de därför behöver ändra om i rutinerna för att verksamheterna ska överleva. 

– Vi kommer inte att bryta mot lagen. Det innebär bara att vi kommer vara mer lättillgängliga, säger han.

Verksamheter som påverkats av coronapandemin kommer heller inte att straffas med sanktionsavgifter ifall de blir försenade med rapporter, som exempelvis hantering av livsmedelsrapporteringen. Även tillsynen för verksamheterna kommer ske mer utspritt, vilket Demirok menar inte kommer påverka kommunens kontroll över verksamheterna i det stora hela. 

Han förklarar att de vidtagit åtgärderna för att verksamheterna ska kunna få stöd snabbt, men huruvida det kommer utnyttjas är inget han kan svara på i nuläget. Han säger att, vad kommunen vet, har ingen utnyttjat systemet än. Om det är något som sker, så tar kommunen tag i det senare.

– Ska vi vänta på det perfekta systemet, så kommer det vara för sent för verksamheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!