Kommunen säger upp kollektivavtal med lärarna

Nu säger kommunen upp ett lokalt kollektivavtal med de båda lärarförbunden. Resultatet är att 1 400 lärare blir av med två lediga dagar.

Fel väg. Avtalet har varit ett bra sätt att locka kvalificerade lärare till Linköping, Sandra Wahlström, Lärarförbundet.

Fel väg. Avtalet har varit ett bra sätt att locka kvalificerade lärare till Linköping, Sandra Wahlström, Lärarförbundet.

Foto: Tord Olsson

Linköping2015-10-02 17:00

Enligt utbildningsdirektör Lars Rehnberg handlar uppsägningen ytterst om kvalitet i undervisningen och att elevernas läsårstid måste fredas.

– Vi måste säkra kvaliteten och det innebär att vi måste bemanna all vår verksamhet med legitimerade och behöriga lärare. Det gäller också vikarierna, säger han.

Får lärarna höjd lön nu när arbetstiden ökar med två dagar?

– Vad uppsägningen leder till hanteras förhandlingsvägen, säger Lars Rehnberg.

På de båda lärarförbunden – Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund – kom beskedet som en kalldusch.

– Det kom helt utan någon förvarning. Jag såg det först på ordet fritt i Corren, säger Karin Bäckstedt som representerar Lärarnas Riksförbund i Linköping.

Såväl hon som Sandra Wahlström, ordförande för Lärarförbundet i Linköping, är helt eniga i att det här är fel strategi från kommunens sida.

– Avtalet har varit ett bra sätt att locka till sig lärare till Linköping och det är viktigt nu när lärarbristen är så stor, säger Sandra Wahlström.

Det är inte mer än drygt två år sedan som Lärarnas Riksförbund – efter att länge pekat på lärarnas stora arbetsbörda – gick in och krävde omedelbara arbetsmiljöåtgärder för alla lärare. Arbetsmiljöverket har kopplats in och diskussioner om arbetstid förs.

– Så gör man så här, säger Karin Bäckstedt.

Båda lärarrepresentanter har förståelse för att många tycker att lärare har så mycket ledigt att de inte behöver mer.

– Då tänker de inte på att lärarna jobbar mycket under året för att tjäna in sin ledighet, säger Sandra Wahlström.

Avtalet om extra ledigt kom till i december 2001 och berodde, enligt Karin Bäckstedt, på att hög arbetsbelastning gjorde att sjuktalen bland lärarna skenade.

– Det var inte så att arbetsgivaren var extra generös. Det var vi som avstod löneutrymme för att dagarna skulle komma till, säger hon.

Hur lärarna nu kommer att kompenseras – eller inte – blir en fråga i den förhandlingar som ska börja inom kort.

Båda lärarrepresentanterna ser framför sig en extra tung höst i skolan. Uppsägningen är på tre månader och många lärare vill säkert passa på att ta ut sina två dagar så länge avtalet gäller, tror de.

Jakob Björneke (S) ordförande i skolroteln vill inte kommentera uppsägningen av avtalet utan hänvisar till Daniel Andersson (FP), ordförande i personalutskottet.

Andersson kallar avtalet en extra anställningsförmån som man inte längre kan ha när det är svårt att hitta kvalificerade vikarier.

Är det här att satsa på lärare som ni säger att ni vill göra?

– Det gör vi, vi har gjort mer än de flesta med höjda lärarlöner och genom att öka personaltätheten.

Kommer lärarna att få högre lön som kompensation?

– I första hand blir det en fråga för de parter som ska förhandla, säger Daniel Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om