Under jullovsveckorna, mellan den 25 december och 7 januari, genomförde Linköpings kommun en kontroll runt om på alla förskolor. I normala fall, en vanlig vecka, går i genomsnitt 6 500 barn till Linköpings förskolor. Under jullovsveckorna räknade kommunen med knappt 1 000 barn – men så blev inte fallet. Istället kom mindre än hälften och någonstans mellan 400 och 500 barn uteblev, trots att deras vårdnadshavare anmält behov av förskola.
I ett brev till vårdnadshavarna ryter Linköpings kommun ifrån.
– Jag reagerar extra mycket när det var så många vårdnadshavare som anmälde behov av förskola under jullovet men inte utnyttjade tiden. I ett läge där många i personalen har det väldigt tufft är det viktigt att vi alla tar ansvar för att de ska kunna få sin återhämtning och ledighet – och för att vi ska kunna bemanna på rätt sätt, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).
– Det är en självklarhet att man ska ha möjlighet till förskola när man jobbar eller studerar. Men det är viktigt att man som vårdnadshavare anmäler in scheman som faktiskt stämmer överens med det behov man har. Jag tänker både på personalen men också på barnen. Vi ser att vistelsetiden blir längre och längre i förskolan – och många barn går långa dagar, fortsätter han.
Men du tror inte att behovet av så långa dagar finns?
– För det mesta tror jag att det gör det. Men jag vill vara tydlig med att det vilar ett ansvar på en som förälder att anmäla in rätt tider. Vi har inte ett system där vi begär in arbetsintyg – och då gäller det att man gör rätt.
Ser du ett behov av att skärpa systemet?
– Jag hoppas att den här uppmaningen kan bidra till att man tänker efter och är mer noggrann. Jag vill väl egentligen börja med det innan vi gör några ytterligare förändringar, säger Elias Aguirre.
Enligt kommunens förskolechef Helen Petersson hade mellan tio och 15 medarbetare kunnat beviljas ledigt under jullovsveckorna om rätt antal barn hade anmälts. Nu köptes också för mycket mat in till verksamheten.
– Jag skulle säga att alla förskolor har drabbats. Det är ingen stadsdel som har varit bättre eller sämre, säger förskolechefen och fortsätter:
– Men för att nyansera siffrorna litegrann. Det var mellan 400 och 500 barn som hade anmält ett behov under jullovsveckorna men som inte kom. Men vissa av dem har med kort varsel meddelat frånvaro.
Men vad är det idealiska då, hur ska vårdnadshavarna agera?
– Jag har full respekt för att man inte alltid vet hur ledigheterna blir men det idealiska är såklart att man så fort som möjligt anmäler förändringar i schemat. Om man får en beviljad ledighet från sin arbetsgivare bör man ta för vana att samtidigt göra den förändringen i barnets schema på förskolan.
Tror du att vårdnadshavare glömmer bort att göra det?
– För mig blir det bara gissningar, men jag tror absolut att man kan glömma bort. Man har kanske inte den rutinen i sin vardag och då faller det i glömska. Samtidigt har vi som kommun kanske inte varit tillräckligt informativa kring vilken betydelse det har för vår verksamhet, säger Helen Petersson.
Var det en större frånvaro i år än vanligt?
– Vi har inte tittat så här noggrant tidigare år, så det kan vi inte riktigt säga. Det här är en ofta återkommande diskussion och därför tyckte vi att det var värt att kolla på det extra i år.