Kommunen river villor från 1930-talet

I decennier har de två villorna tronat på bergskanten intill Brokindsleden. Men nu ska hela rasket rivas.

De två gula och gröna villorna på Bergdalsgatan hamnade nära trafiken när vägarna byggdes ut på 1970-talet. Nu ska de rivas.

De två gula och gröna villorna på Bergdalsgatan hamnade nära trafiken när vägarna byggdes ut på 1970-talet. Nu ska de rivas.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-09-18 17:00

I början av 1930-talet byggdes två villor på Bergdalsgatan 3, Linköpings kanske brantaste gata som leder upp mot vattentornet.

Läget var bra på den tiden, med utsikt över staden. Men 1973 drogs Brokindsleden och Vistvägen alldeles nedanför berget och trafiken kom tätt inpå. 

I detaljplanen som togs fram för Brokindsleden klassades tomterna som gatumark. Kommunen hade planer på att använda marken till en vändslinga för Bergdalsgatan och ett av husen köptes 1972 in för 155 000 kronor.

Det andra huset förblev i privat ägo ända till 2015. Båda villorna är förfallna och nu tänker kommunen riva dem.

– Det finns ett antal hus i Linköping som står på gatumark och parkmark – och där ska det ju inte finnas några hus. Det är gamla detaljplaner och varför det blivit så här en gång i tiden vet jag faktiskt inte. Vi betar av husen allt eftersom, säger Björn Brage, fastighetsförvaltare på kommunen.

Projektledare för rivningen är Lennart Fjellmar, som arbetat på kommunen i över 50 år.

– Jag var faktiskt med och projekterade och byggde Brokindsleden 1973. Det var mitt första stora projekt i Linköping, berättar han.

undefined
Kommunens projektledare Lennart Fjellmar pekar ut vad som ska rivas. Thomas Karlsson och Victor Jansson arbetar på rivningsfirman som ska göra jobbet.

Jansson Entreprenad – Linköpingsfirman som specialiserat sig på rivningar – ska ta ner husen i oktober. Ingen helt enkel uppgift, med tanke på husens läge på bergskanten.

– Vi kommer att få stänga av gång- och cykelvägen nedanför under ett par veckor. Det är dessutom mycket sanering, med asbest i eternitfasad, rörkrökar och kitt. Det är mask och skyddsoverall som gäller och sedan transporteras asbesten till Gärstad, säger Victor Jansson.

Lite går att återvinna från husen.

– Sockelstenarna är jättefina, så dem ska vi spara åt kommunen. Sådana är värda 500 kronor styck, berättar Victor.

Någon rundslinga är inte längre aktuell, så när rivningen är klar väntar ett lager matjord och gräsfrön.

– Vi ska också bygga ett stängsel vid stupet. Den gamla muren är farlig och måste tas bort, säger Victor Jansson.

undefined
Bara ett par stenkast från rivningskåkarna växer den nya simhallen fram.

Victor och hans kolleger ska riva ett hus till åt kommunen, med start redan om några dagar. Även det är ett 1930-talshus och ligger på Häradskärsgatan 6 i Torvinge, på mark som är klassad som parkmark.

Någon billig affär är det inte för kommunen att köpa in hus och riva dem. De tre husen har, omräknat till dagens penningvärde, kostat närmare 4,7 miljoner kronor. Rivningen går på nästan 1,6 miljoner kronor.

undefined
Den gula 1930-talsvillan på Häradskärsgatan 6 i Torvinge ska också rivas.
Karta: Häradskärsgatan 6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!