Vid Hjälmgatan i Gottfridsberg planerar Stångåstaden och Lejonfastigheter att riva en nedlagd förskola. I stället vill de bygga ett niovåningshus, med förskola i två plan och cirka 35 lägenheter med trygghetsboende på våning 3–9.
Detaljplanen har mötts av protester från grannarna, som tycker att huset blir alldeles för högt för att passa in i omgivningarna. De befarar trafikproblem och att deras bostäder kommer att skuggas av den nya byggnaden.
Detaljplanen vållade en hel del debatt i samhällsbyggnadsnämnden. L och SD ville gå på grannarnas linje och minska antalet tillåtna våningar. Men majoriteten klubbade igenom planen och gav grönt ljus till niovåningshuset.
Bostadsrättsföreningen Omtanken valde då att överklaga detaljplanen. Ett sådant överklagande ska skickas in till samhällsbyggnadsnämnden, som i sin tur ska skicka det vidare till mark- och miljödomstolen i Växjö. Föreningen mejlade nämnden 15 december, dagen innan tidsfristen för att överklaga gick ut.
Ett halvår senare började föreningen undra varför domstolen inte hört av sig. Det visade sig då att föreningens överklagande aldrig kommit fram.
Kommunens IT-experter kopplades in. De kunde då konstatera att mejlet hamnat i kommunens skräpkorg – för att sedan automatiskt raderas utan att någon upptäckt det.
Felet gick att rätta till. Ytterligare en bostadsrättsförening, samt flera privatpersoner, har nämligen överklagat detaljplanen. Domstolen har ännu inte hunnit avgöra ärendet, så Omtankens överklagande kan nu läggas till de andra.
Men frågan kvarstår förstås: Hur kan ett viktigt mejl till kommunen raderas på det här viset?
"Det är inte acceptabelt och vi jobbar på att säkerställa att det inte ska hända igen", skriver Louise Holm, enhetschef på förvaltningskansliet, i ett mejl till Corren.
Kontrolleras inte skräpposten?
"I detta fall har inte skräpposten för den aktuella funktionsbrevlådan kontrollerats under perioden. Det är mycket olyckligt."
Kommer ni att ändra rutinerna efter detta?
"Förvaltningskansliet har redan vidtagit åtgärder och säkerställer att nya rutiner införs som innebär att skräpkorgen vittjas minst två gånger varje vecka för att upptäcka eventuella mail som hamnat där felaktigt. Vi kommer också att uppmärksamma och påminna alla medarbetare om vikten av att regelbundet kontrollera skräpposten", skriver Louise Holm.