– Lagen tillåter inte tillfälliga bosättningar som den under Tullbron, och många Linköpingsbor har hört av sig till kommunen och klagat. Därför har vi tillsatt en utredning för att se vad vi kan göra åt saken, säger Kristina Edlund (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Hon vill inte berätta mera än så, men enligt uppgifter till Corren utreder tjänstemän i kommunen just nu om det finns laglig grund för att avhysa tiggarna, och kontakt med kronofogden har redan tagits. En avhysning kan vara fullt möjlig att genomföra redan nästa vecka.
Det har inte varit någon öppen politisk debatt om en eventuell avhysning, utan ärendet sköts på tjänstemannanivå. Men de ansvariga politikerna är väl informerade, och frågan är uppenbarligen känslig. Utöver Kristina Edlunds korta redogörelse vill inga politiker som Corren kontaktat kommentera frågan, inte ens de som har högsta ansvaret för sociala frågor i kommunen.
Daniel Andersson (FP), ordförande i omsorgsnämnden, företräder det parti som drev på för att Linköping skulle få en mötesplats för tiggare, Crossroads, och att man skulle öppna härbärgen. Han vill inte ge någon kommentar utan hänvisar till sin kollega i koalitionen, Eva Lindh (S), kommunalråd med ansvar för den sociala roteln. Hennes svar är kort:
– Det finns en diskussion om avhysning, det är det enda jag kan säga. Vi kan ge närmare besked senare i veckan, säger hon.
Om avhysningen genomförs inom den närmaste veckan så sker det samtidigt som de båda härbärgena stänger den 31 mars. Då kommer uppskattningsvis 50-70 tiggande EU-migranter att söka andra platser att sova på i Linköping. Enligt vad Corren erfar har politikerna diskuterat om avhysningen skulle kombineras med en förlängning av härbärgets öppethållande, eller någon annan åtgärd för att ge tiggarna tak över huvudet. Men något sådant är inte aktuellt.
Anneli Hammarström, avdelningschef på miljökontoret, bekräftar att man fått in ett ökande antal klagomål på tiggarnas läger under Tullbron.
– Det är inte jättemånga samtal, men folk ringer och klagar på nedskräpning och på att människor gör sina behov i området.
– Att Tullbron har blivit en boplats för tiggande EU-migranter är ett svårhanterligt problem, det har så många fler dimensioner än bara nedskräpning. Men om man ser till vad som står i miljöbalken så är det absolut inte någon lämplig boplats, säger Anneli Hammarström.
Corren kunde under tisdagen inte få någon kommentar från tiggarna. Men vid tidigare tillfällen har de berättat att de ser Trädgårdsföreningen som en alternativ sovplats.