Det här avslöjandet tvingades kommunstyrelsen ta ställning till under tisdagen. De beslutade om en rad åtgärder för att momsredovisningen ska bli korrekt i framtiden.
Bakgrunden är att revisionsföretaget Pwc fått i uppdrag av kommunens revisorer att kontrollera hur kommunen sköter sin momsredovisning. Uppdraget gällde att kontrollera år 2014. Deras rapport visar att Linköpings kommun gjort flera fel.
Ibland har kommunen betalat in för mycket och ibland för lite moms, men när revisionsfirman summerar det hela så slutar det med att kommunen är skyldig Skatteverket 4 137 000 kronor.
Skatteverket har inte upptäckt detta och revisorerna rekommenderar kommunen att rätta till felet. Reglerna medger nämligen rättelse tre år bakåt i tiden.
Det som gör just frågan om moms så svår är att en stor del av kommunens verksamhet är befriad från denna skatt. Utbildning och social omsorg är två exempel.
Samtidigt köper kommunen stora mängder varor och tjänster och dessa företag har då debiterat moms. I vissa fall har då kommunen rätt att ansöka hos Skatteverket om att få tillbaka det beloppet. Det är då det har blivit fel.
Som om inte det vore nog verkar dessutom flera av de privata vårdföretagen ha svårt att skriva korrekta fakturor.
Revisorerna från Pwc rekommenderar därför kommunen att ställa hårdare krav så att leverantörerna uppfyller momslagens krav på hur en faktura ska vara utformad.
Ett nästan komiskt krångligt exempel hämtas från en faktura som vårdföretaget Humana skickat. De har fått en faktura från kommunen på datatjänster. Dessa tjänster ska kommunen betala moms för och de har därför fakturerat moms.
Så långt är allt rätt. Sen visar det sig att den här kostnaden ska betalas av kommunen varför Humana gör en vidarefakturering som alltså går tillbaka till kommunen.
På den fakturan syns inte längre momsen och detta blir ett av de exempel där kommunen förlorade pengar – närmare bestämt 5 115 kronor.
I ett annat fall gör kommunen ett fel som skulle ha kunnat drabba en privatperson mycket hårt. Privatpersonen har ett handikapp och ska få ett bidrag av kommunen för att anpassa sin bostad.
Kommunen skriver då en faktura som ser ut som den kommer från denne privatperson – detta för att få ett underlag till utbetalningen.
På fakturan specificeras moms som om denne privatperson skulle vara momsredovisningsskyldig. I det här fallet borde moms inte alls ha blandats in. Revisorerna påtalar det olämpliga i att göra på detta sätt. Om Skatteverket hade upptäckt detta hade de kunnat kräva dessa momspengar från privatpersonen.
Revisionsfirman sammanfattar sin rapport med att – trots dessa misstag – konstatera att kommunens tjänstemän har god kunskap om hur systemet fungerar.
Deras råd till kommunen blir att skärpa kraven på de privata leverantörerna och skärpa sin egen kontroll på fakturorna som rör leasingbilar och representation.
Kommunstyrelsen lyssnade på detta råd och fattade ett beslut med samma innebörd.
Den högst ansvarige tjänstemannen, Peder Brandt, uppskattar att granskningen gjorts.
– Det är bra att vi vet att vi blir granskade, vi säger inte att vi gjort rätt.
Han är också säker på att misstagen kommer att upprepas.
– Vi brukar ha problem varje sommar med att det blir fel på till exempel leasingavgifter på bilarna. Det brukar vi till och med kontrollera efteråt så att det blivit rätt. Det har vi koll på, men sen kommer det nya saker som vi inte hänger med på, säger Peder Brandt.