– Enligt kommunens mätverktyg hade vår familj 1154 meter till skolan trots att vi bor väldigt nära skolan. Därför fick inte min dotter förskoleklassplats på Ånestadsskolan utan vi fick en helt annan skola. Google Maps visar att avståndet är cirka 350 meter, säger Mikael Moquist som är pappa till Mila, 6 år.
Han är en av många föräldrar som hörde av sig till kommunen efter att de sökt till Ånestadsskolan men inte fått en plats.
Han har mätt avståndet och skickat bevis till kommunens enhet som har ansvar för skolplaceringar. Han har också testat kommunens mätverktyg på kommunens hemsida – och det har, enligt Mikael, visat fel avstånd vid flera mättillfällen: en gång visades 1154 meter, en annan gång 506 meter. Mikael Moquist fotograferade de felaktiga mätningarna och skickade uppgifterna till kommunen. Han överklagade också beslutet.
– Vi var desperata. Mila såg fram emot att gå i samma skola som sin storasyster och med sina förskolekompisar. När jag lyfte fram beräkningsfelet svarade kommunen att man tittar över systemet. Men vi kunde inte förstå varför det tog sån tid, säger han medan vi promenerar tillsammans mellan deras hem på Högdalsgatan och skolan.
Med en app i telefonen mäter han avståndet. Framme vid skolan har vi gått 380 meter.
På måndagen fick Mikael svar på sina frågor. Kommunen gick då ut med information till alla föräldrar som gjort önskemål om skola. Föräldrarna informerades om att ett fel hade påverkat beräkningen av elevers avstånd till Ånestadsskolan vilket gjorde att en del elever som sökt till förskoleklass inte fick rätt placering.
– Vi beklagar att det blivit fel. Nu har vi sett till att allt stämmer och gjort en ny beräkning av relativa avstånd. Vi hoppas att alla berörda känner sig sedda och hörda i och med erbjudandet om en ny plats som skickats ut idag (måndag), säger Monica Ohlén, enhetschef på myndighetskansliet på Linköpings kommun.
Hur kunde det här hända?
– Det uppstod ett fel i systemet och det är svårt att veta hur felet kunde uppstå. Men vi har rättat till det, säger Monica Ohlén.
Har något liknande hänt tidigare eller i andra stadsdelar?
– Nej, vi har kontrollerat. Vi tittade även på förra årets skolval och mätningarna var korrekta.
Hur många förskoleklasselever har drabbats av felräkningen?
– Det handlar om elva elever. Deras vårdnadshavare fick ett nytt erbjudande om en förskoleplats på Ånestadsskolan. De kan antingen tacka ja till det nya erbjudandet eller behålla sin nuvarande plats genom att tacka nej. Samtliga blivande elever som redan fått en plats på Ånestadsskolan behåller den.
Mikael Moquist och Mila blev jätteglada över beskedet och tackade ja samma sekund som mejlet med erbjudandet kom.
Men nu ställs Ånestadsskolan inför en ny situation. Från hösten 2024 tas en förskoleklass bort från skolan för att kunna skapa plats för ytterligare en klass i årskurs 7. Därför kommer enbart en förskoleklass att finnas kvar. Innan felet upptäcktes hade skolan tagit emot 28 förskoleklasselever i skolvalet. Nu får ytterligare elva elever erbjudande om en plats. Om alla tackar ja kommer skolan att ha en F-klass på 39 elever.
Enligt Monica Ohlén finns det en plan vad kommunen kommer att göra nu.
– Först måste barnen som inte fick sin rätta skolplacering avgöra om de vill behålla sin nuvarande plats, eller om de vill tacka ja till erbjudandet om plats på Ånestadsskolan. Om man tackar ja till erbjudandet frigörs en plats på en annan skola som någon annan kan ha rätt till. Efter 1 april vet vi hur många som berörs i nästa led och kommer då informera de som då berörs av ett erbjudande om ny skolplacering, säger Monica Ohlén.
Christel Horsak, avdelningschef för grundskolan på Linköpings kommun, hoppas att situationen ska hinnas redas ut innan skolstarten.
– Beslutet gäller bara de elva elever som felaktigt fått en annan skolplacering. Om vårdnadshavare till de barn tackar ja till Ånestadsskolan blir det fler elever i förskoleklass än planerat. Vi behöver fundera på hur det ska organiseras, men vi kommer lösa det i god tid innan skolstarten i augusti, säger Christel Horsak.