– Som arbetsgivare tar vi det på största allvar när ett fackförbund känner sig nödgat att göra så här, säger Helén Petersson, chef för förskoleverksamheten i Linköpings kommun.
Lärarförbundets huvudskyddsombud Marita Reinholdsson och Kim Myllymäki är för tillfället nöjda med kommunens löften om åtgärder.
– Vi kommer att följa upp att det här faktiskt blir genomfört. Det här är ju huvudmannens svar på vår 66a, vi kan ta hjälp av Arbetsmiljöverket om det inte genomförs, säger Kim Myllymäki.
För två veckor sedan lämnade huvudskyddsombuden en paragraf 66a-begäran till Linköpings kommun med krav på svar om hur arbetsgivaren tänker åtgärda strukturella problem med höga sjuktal och stress. Arbetsgivare är skyldig att svara på begäran, Arbetsmiljöverket informeras alltid och om skyddsombud inte anser att åtgärder är tillräckliga, eller inte får svar, går man vidare med anmälan till Arbetsmiljöverket. Huvudskyddsombud har möjlighet att stänga verksamheter av arbetsmiljöskäl.
Kommunen och Lärarförbundet kallade på måndagen till gemensam presskonferens och beskrev att man är överens om problemen och om hur de ska åtgärdas.
– Vi har gjort många olika insatser i förskolorna tidigare men uppenbarligen har det inte fått önskad effekt, säger Helén Petersson.
Varför har det gått så långt som till en 66a? Förhållandena inom förskolan har ju varit känd länge?
– Vi har duktiga chefer och medarbetare och alla gör ett gott jobb varje dag. Här är det vi som inte har gett förutsättningar och inte har följt upp det som gjorts, säger Helén Petersson.
Nu är parterna överens om att schemarutiner förbättras redan i januari så att personalens raster läggs ut – och också ska tas ut. Roller och uppdrag ska under 2022 förtydligas, omfattande utbildning och kompetenshöjning hos chefer ska genomföras.
Vi har intervjuat många anställda i förskolor, och inte hört någon säga ”min rektor saknar kompetens”. De säger att det är för få medarbetare. Behövs det utbildning?
– Det känner vi igen. Men det är också en organisatorisk fråga, säger Helén Petersson.
– Det handlar inte om rektorers pedagogiska ledarskap här, men vi fackliga ser ett absolut behov av utbildning i arbetsmiljölagstiftning och arbetsrätt, för det görs en hel del konstigheter på arbetsplatser, säger Kim Myllymäki.