När försommarvärmen och studentfirandet pågår som bäst i Linköping, pågår även Frivilliga resursgruppens insatser. Deras blotta närvaro kan fungera trygghetsskapande, men de kan också ta hand om överförfriskade ungdomar och exempelvis hjälpa till att ringa föräldrar. Mer allvarliga incidenter rapporteras vidare till polisen.
– Vi har inte mer befogenheter än någon annan, men vi är ytterligare vuxna som närvarar i det offentliga rummet, säger Leif Tollén som är ansvarig för Frivilliga resursgruppen i Linköping.
Sedan början av 2000-talet har Linköping – som många andra kommuner – en frivillig resursgrupp (FRG). Det är en funktion som ingår i kommunens säkerhetsavdelning och som kan kallas in vid behov. Det kan vara firande ungdomar, vid brand eller efter allvarliga brott. Som när det brann i Skäggetorp i våras och de evakuerade stod utan bostad mitt i natten, då var FRG där och öppnade en gymnastiksal. I år har de för första gången kallats in för att vara på plats under studentfirandet.
– Det handlar om att bygga relationer med ungdomarna. Många tycker att det känns tryggt att vi är på plats. Vissa söker själva kontakt med oss, säger Raine Gunnar, i Linköpings FRG.
Till vardags har de vanliga jobb, som kriminalvårdare eller barnmorska. Vissa är pensionärer. Några har även en bakgrund i någon frivillig försvarsorganisation. De kallas in för tjänstgöring när kommunen bedömer att det finns behov, ungefär som deltidsbrandmän.