Kommunen jagar olagliga bryggor

Kommunens jakt på olagliga bryggor går vidare. Nu är det Ekängens stränder som ska kontrolleras.

Laglig eller inte? I år ska Ekängens bryggor granskas (bilden är tagen på annan plats)

Laglig eller inte? I år ska Ekängens bryggor granskas (bilden är tagen på annan plats)

Foto: Stian Lysberg Solum

Linköping2017-02-27 13:00

Bygg- och miljönämnden har bestämt sig för att se till att allmänheten har tillgång till kommunens alla strandskyddade områden. Bryggor, häckar, staket och markarbeten är exempel på sådant som kan få stränderna att se privata ut och avhålla allmänheten från att passera, menar nämnden.

Under 2016 granskades Stångåns stränder, något som bland annat ledde till att 27 ärenden överlämnades till åklagare som ska bedöma om bryggor med mera bryter mot strandskyddslagen. Inga domar har fallit än, men några ärenden har avskrivits eftersom de eventuella förseelserna var preskriberade.

I majoriteten av anmälningarna till åklagaren var det inte allmänhetens tillträde till stranden som åberopades, utan en annan paragraf i miljöbalken som berör "åtgärder som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter".

– När det gäller anmälningarna enligt miljöbalken får vi utgå från hur den lagen är skriven. Vi som kommun har ett intresse både av djur- och naturliv – och av allmänhetens tillträde till stränderna, kommenterar bygg- och miljönämndens ordförande Gunnar Gustafsson (MP).

Oavsett hur det går i de fall som anmälts till åklagare räknar Gustafsson med att bryggor som anses olämpliga kommer att avlägsnas.

– Förutom miljöbalken finns det skrivningar i plan- och bygglagen som vi kan tillämpa. När det gäller Stångån är kommunen dessutom markägare i de allra flesta fall.

Inspektionerna av hur strandskyddet efterlevs fortsätter under 2017. Nu är det Roxens strand i Ekängen som ska kontrolleras.

Först granskades Stångån. Nu fortsätter kommunens strandinspektioner i Ekängen.
Först granskades Stångån. Nu fortsätter kommunens strandinspektioner i Ekängen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!