Kommunen förbjöd cyklar av misstag

Linköpings kommun ville underlätta för alla ryttare. Men samtidigt råkade man förbjuda cykling på Tinnerö.

Halt! Här får bara ryttare och fotgängare passera.

Halt! Här får bara ryttare och fotgängare passera.

Foto:

Linköping2017-04-08 10:00

Sent i höstas kom de upp, skyltarna som visar var det är lämpligt att rida på Tinnerö.

– Idén är att vi ska göra ett ridvägnät som binder samman stallen i Valla, Smedstad, Stora Aska och Ullstämma. Vi vill också tydliggöra de närmaste ridvägarna för Smedstad ridcenter, berättar kommunekolog Anders Jörneskog.

Inga cyklar får passera

Problemet är bara att de blåvita skyltarna med en ryttare på inte bara betyder "Påbjuden ridväg". De betyder också att all fordonstrafik är förbjuden, inklusive cyklar. Endast ryttare och fotgängare får passera.

– Jag brukar cykla där, det är ju ett jättefint område. Men ska jag till Rosenkällasjön nu så måste jag, om jag ska vara laglig, cykla runt hela området på asfaltsvägarna, berättar en anonym cyklist som uppmärksammade Corren på skyltarna.

Kommunen är medveten om problemet.

– Det blev fel, vi hade ju ingen tanke på att hindra cyklister. Det finns inga officiella skyltar som passar för det här ändamålet, så nu låter vi tillverka nya. Vi byter skyltar under april eller maj, berättar Anders Jörneskog.

Kan innebära böter

Vad skulle hända om en cyklist blir stoppad av polisen på en väg som är markerad som "påbjuden ridväg"? Frågan är inte helt lätt att besvara.

Bo Göingberg, utredare på Transportstyrelsen, är å ena sidan säker på sin sak:

– Att cykla förbi en sådan skylt ger 500 kronor i böter. För bil, mc och moped är det 1 000 kronor.

Vice chefsåklagare Micael Dahlberg är inte lika säker.

– Man får inte cykla där, men för att bli straffad måste det förutom skylten också finnas en beslutad trafikföreskrift som säger att man inte får det. Så jag skulle nog säga att det inte ger något straff. Men helt säker är jag faktiskt inte, jag har under alla år aldrig stött på ett sådant här fall.

Björn Goding, förundersökningsledare på trafikavdelningen i Linköping, kan inte heller säga riktigt säkert vad som gäller. Men han låter ana att risken att åka dit är minimal.

– Jag har aldrig hört att någon bötfällts för det här under mina nästan 40 år. Vi har större problem än så ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!