Kommunen: "Kan inte säga att du kan vara fullt trygg"

Dagen efter skjutningen i Berga där två tonårspojkar skottskadades, varav en av dem nu har avlidit, så uttalar sig kommunledningen om skjutvapenvåldet. Men vad kan kommunen göra?

Två tonårspojkar sköts på torsdagen i Berga. En av dem avled på fredagen.

Två tonårspojkar sköts på torsdagen i Berga. En av dem avled på fredagen.

Foto: Magnus Andersson/TT

Linköping2021-08-06 19:00

Det var strax efter 19.00 på torsdagskvällen som polisen larmades till Berga där en skottlossning hade inträffat. Två pojkar i tonåren påträffades skottskadade och fördes akut till sjukhus. Vid 17-tiden på fredagen meddelades att en av dem hade avlidit av skadorna.

Kommunledningen i form av kommundirektör Paul Håkansson reagerar med allvar på händelserna som utspelat sig den senaste tiden i Linköping.

– Det är mycket allvarligt när sådant här inträffar, det handlar om upprepade skottlossningar vid flera tillfällen i Linköping de senaste åren och i det här fallet så var det också väldigt unga personer som blev brottsoffer, säger Paul Håkansson.

undefined
Paul Håkansson är bekymrad över att den grova brottsligheten kryper ned i allt lägre åldrar.

Det är också det faktum att det är så unga personer som drabbas som bekymrar kommundirektören mest.

– Det jag skulle vilja ta upp, och som jag noterar är att allvarlig och mycket grov brottslighet nu sprids ned i lägre åldrar, det rör sig om brott som rån, mord och grova vapenbrott. Det är ungdomar som utnyttjas av de kriminella gängen som vapenbärare och får meritera sig genom att begå väldigt grova brott. Det är en utveckling som jag tycker har accelererat i Linköping de senaste tre åren.

Även pandemin tror Håkansson haft en inverkan på utanförskapet i vissa områden.

– Alltså pandemin har lagt en våt filt över ganska mycket arbete som skulle behövts genomföras. Det har inte gått att ha möten, civilsamhället och volontärer har ju inte kunnat verka, nattvandrare, anhöriggrupper och sådär som inte har kunnat vara ute på kvällar och nätter under pandemin och det är ju ett och ett halvt år det har varit på det här viset.

Vad vill du i egenskap av kommundirektör säga till människorna i Berga såhär dagen efter?

– I det läge som vi har nu så kan jag inte säga att du kan vara fullt trygg i de här områdena, utan jag vill säga att du måste vara vaksam. Sen vill jag uppmana alla att engagera sig och organisera sig i frivilligsamhället, det är den typen av ett starkt civilsamhälle som motverkar att kriminella tar kontrollen, säger Paul Håkansson.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) menar att det enda kommunen kan göra är att arbeta förebyggande och långsiktigt med utanförskapet.

Kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M) besökte Berga under dagen för samtal med de verksamheter som finns där och för att skapa sig en bild av läget i stadsdelen. Även han reagerar bekymmersamt på händelserna.

– När två tonårspojkar bli skjutna så är det en fruktansvärt tragisk händelse såklart, säger Niklas Borg.

Han poängterar att kommunen inte har våldsmonopolet utan det är staten och det är också staten och polisen som måste arbeta mot de som är gängkriminella idag. 

– Det vi från kommunen måste göra är att jobba med de långsiktiga förutsättningarna och där har vi lagt oerhört mycket energi under den här mandatperioden. Vi har bland annat för första gången jobbat fram en samordnad åtgärdsplan mot segregation och utanförskap i Linköping, säger Borg.

Vilka är de långsiktiga förutsättningarna du talar om här?

– Det är att se till att människor, ungdomar går i skolan skaffar sig en utbildning, att människor hamnar i jobb och egen försörjning. Det är de långsiktiga framgångsfaktorerna för att komma till bukt med de här problemen. Men det är inget som löser sig på ett till två år utan det är ett arbete över många år.

Borg idkar också självkritik mot sitt egna parti och oppositionen i Linköping och menar att varken tidigare moderatledda kommunstyrelser såväl som socialdemokratiska har kunnat ta sig an det här på något bra sätt.

Om skjutningar:

Nästan hälften av alla skjutningar sker utanför storstäderna, enligt kriminologen Manne Gerell.

Enligt Gerell står Stockholm, Malmö och Göteborg tillsammans för lite mer än hälften av skjutningarna i Sverige, vilket är mycket eftersom de tre står för ungefär en fjärdedel av befolkningen.

Om någon avlider vid en skottlossning är det bara strax över var fjärde gärningsperson som någonsin blir dömd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!