Enligt Socialkontoret i Linköping finns inga undantag i LSS. Är du över 65 år är du inte berättigad till personlig assistans, om du inte fått det beviljat redan innan 65-årsdagen. De känner inte till att det på andra håll har gått att gå runt bestämmelsen.
– Men visst kan vi se en förändring i samhället sen lagen kom 1994. Personer mellan 65-75 är betydligt mer aktiva, säger Lena Brüde, gruppledare för äldregruppen på Socialkontoret.
Men i Socialtjänstlagen står det att alla i kommunen ska ha rätt till "skälig levnadsnivå". Går det inte att applicera här?
– Jo, insatser ska ges av god kvalitet och en person som behöver äldreomsorg ska kunna leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Det finns utrymme även för ett vårdboende att utföra det på ett individuellt sätt, säger Lena Brüde.
Socialkontoret anser att deras ansvar ligger i att följa upp att planerade insatser i genomförandeplanen också utförs. Att den följs anser de däremot vara boendets ansvar.
De är fullt medvetna om att Gunilla Karlsson inte är nöjd med hur hon hanterats.
– Ja, och därför gör vi täta uppföljningar, säger Inga-Lill Strandh, chef för Socialkontorets avdelning för äldre och funktionsnedsatta.
Hon har fortfarande inget fungerande larm. Är det rimligt?
– Det verkar svårt att få det att fungera. Verksamhetens lösning brukar i såna lägen vara täta tillsynsbesök. Men det är en verksamhetsfråga, säger Lena Brüde.
Vilket är ert ansvar?
– Vi ska driva på. Genomförandeplanen finns inte för sakens skull, den är skriven utifrån en specifik persons behov, säger Inga-Lill Strandh.
Gunilla Karlssons barn är besvikna på att ni inte informerat om att de faktiskt kan ansöka om personlig assistans.
– Möjligen har vi gjort fel där. Samtidigt känns det lite konstigt att säga att de ska ansöka om assistans om vi vet att de har åldersgräns.
De säger sig ha mötts av argumentet "Om du får ska alla få". Är det rimligt?
– Nej, det vill jag dementera. Däremot ska alla behandlas lika utifrån kommunallagens likställighetsprincip, det är möjligen det som har missuppfattats. Likställighetsprincipen ger alla rätt till en individuell prövning, säger Lena Brüde.
– Om vi börjar göra undantag från åldersgränsen ... När ska vi göra det? Det blir inte rättssäkert längre. När socialkontoret tillämpar lagen i handläggningen tittar vi på förarbeten, lagstiftarens intentioner med lagen men också rättspraxis, för att beslutet ska bli riktigt, säger Inga-Lill Strandh.
Boendet klarar uppenbarligen inte att leva upp till genomförandeplanen och har därför ansökt hos Äldrenämnden om att få mer resurser. Vad kan ni göra i det fallet?
– Vi har påtalat att det är en brukare med unika, stora och omfattande behov som behöver tillgodoses, säger Lena Brüde.
Så i praktiken skulle Gunilla Karlsson kunna få en personlig assistent, om det är vad som behövs för "skälig levnadsnivå"?
– Särskilda boenden ska tillgodose behov hos brukarna, även om behoven är stora och omfattande, säger Inga-Lill Strandh.
Enligt Neuroförbundet är Linköping känt för att vara hårda när det gäller att bevilja personlig assistans. Stämmer det?
– För att bemöta den kritiken behöver vi veta vad de menar.