– På så sätt kan vi behålla en attraktiv utbildning och lärarkompetensen i Linköping, säger Karin Granbom Ellison (FP), ordförande i bildningsnämnden.
I januari i år stod det klart att yrkeshögskolemyndigheten inte hade antagit utbildningen för helikoptertekniker detta år. Bara 25 procent av alla ansökningar om att anordna YH-utbildning godkändes, resurserna räcker inte.
– Då ansökte Linköpings kommun om att få anordna YH-utbildningen och betala själv, förklarar Karin Granbom Ellison. Senare under våren fick vi erbjudande att göra det.
Helikopterteknikerutbildningen har funnits sedan 2010. Den är populär och nästan 100 procent av de utbildade får jobb. För Linköping är utbildningen strategiskt viktig och kompletterar den gymnasiala flygmekanikerutbildningen.
Bildningsnämnden kommer att göra en ny ansökan om statliga medel för att anordna utbildningen nästa höst, men just nu satsar kommunen själv 1,1 miljoner kronor per termin. Utbildningen har 20 platser och pågår i fyra terminer.
Omkring hälften av eleverna får jobb som helikoptertekniker, resten arbetar på andra områden där utbildningen är relevant, som i flygbranschen, med vindenergi eller liknande.
– Det är fint att vi kan rädda kvar utbildningen så att den sedan kan fortsätta som YH-utbildning, säger Karin Granbom Ellison.