Linköpings kommun har sedan 2012 ett friskvårdsbidrag på 2 500 kronor som de anställda kan få när de till exempel går på gym, idrottar eller får massage.
Systemet har byggt på att de anställda lämnar in kvitton och får ersättning i efterhand. Men tidigare i år skrev kommunen ett avtal med Actiway som skulle sätta stopp för kvittohanteringen. I stället skulle friskvården från 1 september köpas direkt genom Actiways webbportal.
Grundtanken med det nya systemet var att få fler anställda i rörelse, genom att det i portalen skulle bli enkelt att välja och köpa friskvård. De anställda skulle också slippa att ligga ute med pengar – och kommunen skulle minska sina administrationskostnader.
Men det fanns en baksida. Det går bara att köpa friskvård av de företag och föreningar som slutit avtal med Actiway – och det har inte alla velat göra. Actiway tar nämligen tio procent av intäkterna i avgift.
En av dem som inte slutit avtal med Actiway är Friskis & Svettis i Linköping, som uppskattar att runt 2 000 av de kommunanställda har årskort hos dem. Friskis ordförande Anders Nordström protesterade i en artikel i Corren och menade att systemet skulle kosta föreningen runt en halv miljon kronor om året.
Debatten har under sommaren varit livlig, bland annat på kommunens och Friskis Facebooksidor. Såväl anställda som föreningar och företag har haft kritiska synpunkter. Kommunledningen har hela tiden försvarat nyordningen – men nu har man svängt. Kommundirektör Paul Håkansson har fattat beslut om att det ska gå att lämna in kvitton som tidigare.
– Vi har lyssnat på de synpunkter som kommit in. Nu får medarbetarna valfrihet. Actiway ges tid att marknadsföra sin portal och att tillsammans med de lokala utförarna ingå ömsesidigt affärsmässiga avtal. En digitalisering av dessa tjänster är framtiden och en del av kommunens effektivisering av administrativa tjänster, kommenterar Håkansson.
Beslutet gäller till och med 2020. Under den tiden kan de kommunanställda välja mellan att köpa via Actiway eller lämna in kvitto som tidigare. Sedan ska en utvärdering göras.
Friskis verksamhetschef Lotta Utterström är glad över beskedet.
– Det är jättebra. Det här vinner kommunen på. Medarbetarna blir mer nöjda när de kan välja det de själva vill göra och det ökar möjligheten till att de tränar på olika sätt, säger hon.
I fjol utnyttjade ungefär 60 procent av de nästan 10 000 kommunanställda bidraget. Kommunens mål är att öka andelen till 80–85 procent.
Läs mer:
https://www.corren.se/nyheter/linkoping/friskis-hotas-av-ekonomisk-small-om6159074.aspx
https://www.corren.se/nyheter/linkoping/kommunen-svarar-pa-friskis-kritik-om6159110.aspx