Kommundirektören vill ge gratis självtest till personal

Linköpings kommun är beredd att betala självtester för all sin personal som är dubbelvaccinerad. ”Det är inte hållbart att så många sitter hemma och väntar på provsvar”, säger kommundirektör Paul Håkansson.

Kommundirektör Paul Håkansson vill ge gratis självtester till de av kommunens personal som är dubbelvaccinerad.

Kommundirektör Paul Håkansson vill ge gratis självtester till de av kommunens personal som är dubbelvaccinerad.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-12-10 16:00

Läget inom kommunens verksamheter är ansträngt när det kommer till bemanningen. Inte lika illa som samma tid förra året, men ansträngt. Särskilt gäller det inom äldreomsorgen och förskolan.

Det säger Paul Håkansson, kommundirektör. Precis som förra året sitter många hemma i väntan på att få ta covidtest alternativt att få provsvar. Skillnaden mot förra året är att de flesta i dag är vaccinerade.

För att undvika stora hål i arbetsscheman på äldreboenden, och inom hemtjänst och förskola, så vill Paul Håkansson att personal – som har sin dubbla vaccinering - ska kunna ta ett självtest, vilket P4 Östergötland var först med att berätta.

Han är kritisk till det han anser är regionens negativa inställning till självtester.

– Jag kan respektera detta, men en konsekvens av den inställningen är ju att man ska vara bäst på laboratorietester. I dag är det tvärtom, man är sämst i landet. Det går inte ihop.

Paul Håkansson har tagit upp en diskussion med Region Östergötland om att det borde räcka för dubbelvaccinerade att ta ett självtest. Är det negativt borde personen kunna återgå till jobbet, tycker han.

– Jag tycker att det borde vara tillräckligt. I dag är det 4 procent av alla som labbtestas som är positiva, det är en oerhört låg siffra.

Läget med personal som sitter hemma – sannolikt helt friska – i väntan på provsvar och som måste ersättas med timvikarier är svårt. Särskilt i verksamheter där man vill ha ner antalet timvikarier eftersom det i sig är en risk att få in ny personal. Särskilt i verksamheter där gamla och sköra vårdas. Samtidigt måste det finnas bemanning på plats.

Håkansson vill att kommunanställda som är dubbelvaccinerade ska få gratis självtester. 

– Det skulle både individen och vi som arbetsgivare tjäna på. Kostnaden för självtester är intjänade på en dag för kommunen.

Han är påtagligt störd över den situation som uppkommit. Att en grupp som valt att inte vaccinera sig, nu dikterar villkoren för samhället i övrigt. 

Han varnar för att situationen kan utvecklas på ett farligt sätt.

– Befolkningen, den stora del som är vaccinerad och har lytt råden och lyder rekommendationerna, kommer till slut inte att tolerera en rad inskränkningar på grund av de som valt att inte vaccinera sig. Jag tror att det är viktigt att alla som arbetar med detta förstår det.

Att det skulle vara på grund av informationsbrist som många valt att inte vaccinera sig, avfärdar han direkt.

– Jag skulle vilja påstå att alla i Sverige vet om möjligheten att vaccinera sig. Så det här med att informationen inte nått ut, det är inte korrekt. 

I dag är det inte möjligt för en arbetsgivare att kräva att personal är vaccinerad, eller att ens ställa frågan om vaccinering.

Paul Håkansson anser att den delen av grundlagen är feltolkad och konstaterar att rätten för den som väljer att inte vaccinera sig nu är större än för de som har vaccinerat sig men trots det måste rätta sig efter nu stegvis upptrappade restriktioner. 

Han tar exemplet med en äldre man som inte vågar ta emot hemtjänst av rädsla för att smittas. Även om det inte, som han påpekar, är vårdpersonal som är det stora problemet när det gäller vaccinationsgrad sett ur ett samhällsperspektiv.

– Den enskilde individen kan alltid avstå från behandling, men att vi inte har rätt att fråga, det kan inte vara en grundlagsfråga.

Vaccinationsgrad covid

Vecka 48 rapporterade Folkhälsomyndigheten att 80 procent av befolkningen över 12 år har fått två vaccinationsdoser, vilket motsvarar 7 226 767 personer.

18 procent av landets befolkning över 18 år har fått tre doser.

I Östergötland har 85,8 procent av befolkning, som är 16 år eller äldre, fått sin första vaccindos mot covid-19 och 84,6 procent är vaccinerade med en andra dos.

I Östergötland pågår vaccination med dos 3 för gruppen 65-79 år. Personer 60-65 i riskgrupp erbjuds också dos 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!