Kommunalrådet: Därför måste fiket i centrala Linköping rivas

Mickey's strandfik ska rivas och ersätts av en kommunal kiosk. Enligt kommunalrådet Stefan Erikson (M) handlar det om att det tillfälliga bygglovet går ut och inte kan förlängas.

På Mickey's strandfik finns förutom kafé även äventyrsgolf och uthyrning av bland annat trampbåtar, cyklar och kajaker.

På Mickey's strandfik finns förutom kafé även äventyrsgolf och uthyrning av bland annat trampbåtar, cyklar och kajaker.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2024-06-05 17:00

Beskedet om att det populära fiket vid Stångån i Linköping ska rivas har upprört oppositionen. I en debattartikel skriver företrädare för LL, C, KD, L, MP och V bland annat så här: "Det är en stor skandal! Varför ska kommunen bygga kiosker? Varför ska kommunen slänga ut en företagare som Mickey som mödosamt har byggt upp sin verksamhet."

Stefan Erikson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, menar att rivningen är ofrånkomlig. Ett tillfälligt bygglov får enligt plan- och bygglagen inte förlängas mer än 15 år.

– Bygglovet går ut vid årsskiftet och vi kan inte ha en lagvidrig byggnad som strider mot detaljplanen. Men förvaltningen har gjort bedömningen att det kan vara planenligt om kommunen bygger en ny, lite mindre byggnad. Den kan vara klar till våren 2025, säger Erikson.

Att riva en byggnad och sedan bygga en ny låter som slöseri?

– Ja, men det är problemet med tillfälliga bygglov. Man skapar ett problem som måste lösas i framtiden. Det nuvarande styret fick det här i knät förra året och vi jobbar för att hitta en lösning som är hållbar över tid.

undefined
"Bygglovet går ut och kan inte förlängas", säger Stefan Erikson (M).

Tanken är att kommunen tar över skötsel och underhåll och att en privat näringsidkare ska sköta driften av ett nytt kafé. Men att denne näringsidkare blir Michael "Mickey" Gharib är långt ifrån säkert.

– Personligen ser jag väldigt gärna att Mickey blir kvar. Han har gjort ett fantastiskt arbete och skapat något unikt som lyfter Linköping. Men frågan är om det är juridiskt hållbart att tilldela honom verksamheten utan att konkurrensutsätta den. Det är något som vi tittar på, säger Stefan Erikson.

undefined
"Kommunen har ett ansvar för att verksamheten kan bedrivas vidare", säger Gunnar Gustafsson (MP).

Gunnar Gustafsson (MP), samhällsbyggnadsnämndens vice ordförande, är en av dem som protesterar mot behandlingen av Mickey Gharib.

– Kommunen har satt honom i en taskig sits och har ett ansvar för att han kan driva verksamheten vidare, säger han.

Men bygglovet går ut. Vad ska man göra?

– Man kan göra en ny detaljplan och låta byggnaden stå kvar under tiden. Sådant har hänt förr. Eller bevilja permanent bygglov – av formuleringarna i detaljplanen tycker jag att det borde gå, säger Gustafsson.

I detaljplanen står det så här: "På höjden vid åkröken kan man tänka sig servering med separat kafépaviljong. Planen förutsätter att smärre byggnader kan uppföras efter bygglovsprövning trots att planen inte redovisar speciella byggrätter för dessa". 

Vi ringer upp bygglovschefen Sebastian Monell för att få mer klarhet i bygglovsfrågan. Han förklarar att det framförallt är storleken på kafébyggnaden som gör det omöjligt att bevilja ett permanent bygglov.

– Det rör sig om allmän platsmark och då är reglerna ganska hårda. Sådan mark ska vara tillgänglig för alla. Sedan finns det vissa undantag från det, och det kan vara för mindre kiosker och liknande. Men då handlar det om till exempel en liten glasskiosk på 10, 20 eller kanske upp till 30 kvadratmeter. Dagens anläggning är väl uppemot 100 kvadratmeter och det finns dessutom golfbana och annat som ska vägas in i en samlad bedömning, säger Sebastian Monell.

– Sedan finns det möjlighet att bevilja säsongstillstånd, som till exempel för uteserveringarna på Stora torget. Men då ska anläggningen monteras ner varje höst, och det går ju knappast ihop rent ekonomiskt här.

undefined
Michael "Mickey" Gharib har byggt upp en populär verksamhet vid Stångån, nedanför Scandic City. Nu är verksamheten hotad.
Karta: Mickey’s Strandfik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!