Det var efter vårt avslöjande att politikern Anders Monemar (C), hade hotats med stryk när han försökte avstyra äggkastningen på Stora torget under fredagskvällen som Elias Aguirre och Socialdemokraterna reagerade.
– Så här kan vi inte ha det längre. När en privatperson agerar på ett förnuftigt och bra sätt och blir utsatt på det här viset är det dags att sätta ned foten.
Anders Monemar blev även knuffad när han försökte hindra en av ungdomarna att kasta ägg på ettorna.
– Bedrövligt. Den här personen gjorde en berömvärd insats. Flera vuxna borde ta efter och göra samma sak, säger Aguirre som menar att man måste strama upp reglerna för hur nollningarna ska genomföras.
– Kommunen bör göra mer. Samarbetet med skolorna, föräldrarna och eleverna måste utökas, säger han och fortsätter:
– En del skolor är bättre än andra på att sköta insparksproceduren. Kulturen skiljer sig åt, men om ingenting händer så att helheten förändras är det bättre att lägga ned alltsammans.
Elias Aguirre pekar på att de flesta nollningar genomförs efter skoltid, utanför skolans ansvarsområde, där faddrar till stor del styr verksamheten och det som händer.
– Mycket av introduktionen till gymnasiet bygger på systemet med faddrar som genom sina roller får ett starkt inflytande över de nya eleverna. Det är oansvarigt att fortsätta på den vägen om man inte får bort kränkningarna och fyllerierna.
Aguirre menar vidare att man från politikerhåll måste sluta göra en sak och säga en annan.
– Vi uppmuntrar indirekt till det här genom att tillåta en kultur som vi egentligen inte accepterar.
– På vissa skolor har man förlagt insparksaktiviteterna till dagtid och på så vis kommit tillrätta med problemen. Jag är öppen för att skolan tar över introduktionen helt och hållet. Teambuilding behövs, men inte på det sättet som sker nu.
Ett ökat ansvar kan också läggas på föräldrarna, anser Elias Aguirre.
– Fler vuxna borde visa sig på stan när nollningarna sker, men det fråntar samtidigt inte ansvaret som kommunen och skolan har. Vi kan inte längre ducka för att det här pågår.
Är den bortre gränsen nådd?
– Den börjar närma sig. När vuxna blir hotade när de försöker ingripa är det verkligen dags att stanna upp och fundera på hur det egentligen ser ut.
Åsa Wennergren (L), kommunalråd och ordförande i bildningsnämnden, uppger att man från politiskt håll arbetat med gymnasieskolornas introduktioner under många mandatperioder och att olika åtgärder har satts in genom åren.
– Vi är helt överens om att det här sättet att nolla nya elever är helt oacceptabelt. Det gäller alla typer av kränkningar och inslag av alkohol, säger hon och fortsätter som en passning till oppositionen:
– Jag vill inte se det här som en politisk konfliktfråga, utan vi måste nu sätta oss ned och gemensamt komma fram till hur vi ska hantera situationen. Det vilar också ett ansvar på ungdomarnas föräldrar.
Wennergren menar att knutarna som i första hand måste lösas är det som sker utanför skolans ansvarsområde, efter skoltid.
– Skolan gör ett jättearbete för att förhindra att kränkningar sker. Nu är det dags för oss politiker att agera. Tillsammans, över blockgränserna.
Kommer det att ske några förändringar till nästa år?
– Det är jag helt övertygad om. Men jag kan i dagsläget inte säga vad.