Kommunala miljoner till filmprojekt

Kritiken mot att kommunala bolag ska sponsra filmatiseringen av Mons Kallentofts böcker växer. På måndagen fattade en oenig styrelse i Stångåstaden beslut om att sponsra filmbolaget med boende för 20 personer under åtta månader.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2017-04-10 21:16

– Det handlar om boende, alltså inte 20 lägenheter. Kostnaden blir upp till 600 000 kronor och vi tycker att det faller inom ramen för Stångåstadens uppdrag att bidra till kommunens utveckling och attraktion, säger Stångåstadens ordförande Jan Österlind (S).

Två ledamöter reserverade sig mot beslutet: Gun Djerf (C) och Catharina Rosencrantz (M).

– Jag tycker inte att det här faller inom ramen för Stångåstadens uppdrag. Det ska diskuteras i kommunstyrelsen först, säger Rosencrantz.

Det kommunala besöksnäringsbolaget Visit Linköping har bedömt att Linköping kan vinna på att stötta Produktionsbolaget unlimited stories filmatisering av Mons Kallentofts populära deckarromaner. Bland annat då det kan leda till ökad turism, som i fallet med filmatiseringen av deckarserien Wallander. Filmningen påbörjas enligt planen i november. Framför allt tre kommunala bolag berörs: Stångåstaden, Tekniska verken och Visit Linköping & Co. Enligt Visit Linköpings vd Johan Rustan är även ett antal aktörer i det privata näringslivet inblandade.

– Summan 3,7 miljoner är ett maxbelopp vi har satt. I diskussionen med näringslivet är planen att kommunen och näringslivet går in med lika mycket.

Filmbolaget vill att kommunen stöder projektet, om man nu ska förlägga projektet i Linköping. Efter en diskussion med filmbolaget har Johan Rustan sammanställt behoven. Det handlar om olika typer av tjänster och service: Bostäder, lokaler, parkeringstillstånd och annan service. Bland annat kan en ambulans behöva stå redo när vissa filmer tas, eller en dykare.

– Det kommer också att behövas någon samordnare från Linköping. Men vi har inte diskuterat vilka delar som kommunen ska sponsra ännu, säger Johan Rustan.

Den kommunala koncernen Linköpings stadshus AB äger de kommunala bolagen, däribland de nämnda bolagen ovan. Koncernen har också en styrelse. Även där har det bubblat om sponsringen av filmen. Roland Larsson, tidigare riksdagsman för Centern, är ledamot. Både han och vice ordförande Paul Lindvall (M) är kritiska till planerna på att sponsra filmprojektet.

– Jag anser att man måste ställa den här typen av kostnader mot satsningar på omsorg och skola. Därför måste sådana här beslut fattas i kommunstyrelsen och fullmäktige så att det finns en bredare möjlighet att diskutera dem, säger Roland Larsson.

Paul Lindvall:

– Det här är helt onödigt, jag är övertygad om att filmen kommer till stånd ändå. Det är bättre att gynna hotellnäringen. Det är inte en uppgift för kommunala bolag, när det dessutom är bostadsbrist. Skattebetalarnas pengar ska gå till verksamhet i kommunen. Det kan vara arrangemang och event som besöks i Linköping, men inte satsningar i riskprojekt som en filmproduktion, säger Lindvall.

Styrelseordförande i ägarbolaget Linköpings Stadshus AB är Kristina Edlund (S). Hon är också kommunstyrelsens ordförande. Hon säger att man nu har bestämt att frågan ska tas upp i kommunstyrelsen.

– Efter ett beredningsmöte i torsdags om hur vi ska bereda det här ärendet kom vi fram till att det ska beredas i kommunstyrelsen den 18 april, dagen före Stadshus AB:s sammanträde. Jag tycker att man har fått information om det här i kommunstyrelsen tidigare och att förslaget följer tankarna i vår eventstrategi som antagits av kommunfullmäktige, säger Kristina Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!