Socialförvaltningen i Tranås gjorde kraftiga missbedömningar av Sanijes ärende. Hon mördades 15 april i gångtunneln under spåren vid Linköpings resecentrum. Exmannen sitter nu häktad misstänkt för mordet, utpekad av ett flertal vittnen för att ha knivhuggit henne till döds. Enligt åklagaren skadade 40-åringen henne dödligt med drygt 40 knivhugg. Rättegången startar inom kort.
Nu visar ny dokumentation som vi tagit del av att Tranås kommun hade kännedom om Sanijes utsatthet redan 2015. I en utredning som socialförvaltningen själv gjorde, då Sanije sökte hjälp för att separera från mannen, står det: ”Sanije uppvisar tecken på fysisk misshandel”. På andra ställen i utredningen skriver myndigheten: ”Lägenheten är sönderslagen och det finns tydliga tecken på våldsamt leverne” och ”Sanije har med all sannolikhet omfattande erfarenhet av våld, såväl psykiskt som fysiskt.” Utredningen hänvisar till dokumentation från sjukvården om blåmärken och smärta på hennes kropp. Sanije ville inte svara på frågor om våldet. Det framgår också att exmannen vid en vårdnadsrättegång i domstol uppträtt hotfullt mot Sanije trots närvaro av både vakter och ombud.
Socialens egen utredning var grunden för att Tranås kommun placerade Sanije i ett skyddsboende för att skydda henne från exmannen, och betalade för flera års vistelse i det boendet.
Som vi berättat tidigare har Motala och Tranås kommuner tvångsomhändertagit Sanijes och exmannens åtta gemensamma barn och placerat dem i familjehem.
Sanije mördades i Linköping, på väg till en umgängesträff med barn som socialtjänsten i Motala arrangerat. Tranås kommun har många gånger medverkat till liknande arrangemang. Exmannen visste genom planering att Sanije hade tid med barnen på förmiddagen och han väntade på henne då hon steg av tåget.
Lagen kräver att en kommun anmäler sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) när allvarliga missförhållanden har skett. Det har Tranås kommun gjort, och även anlitat externa konsulter. Kritiken i konsulternas rapport är förödande. Under många år missbedömde socialförvaltningen övergreppen och hoten som Sanije utsattes för av exmannen, visar deras utredning.
Tranås kommun har redogjort till Ivo för vilka fel man hittat i sin egen verksamhet och vilka förändringar man har gjort efter att Sanije mördades. Bland annat utbildas personal och en utvecklare anställs. Inspektionen för Vård och omsorg har nu beslutat att inte rikta kritik mot kommunen. ”Ivo bedömer att huvudmannen har fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet enligt socialtjänstlagen” skriver de i sitt beslut. Motala kommun är fortsatt under utredning av Ivo.
I tidigare intervjuer med oss har Angelica Freeman, sektionschef för socialförvaltningen i Tranås, sagt att umgängena inte borde ha ägt rum. På vår fråga om socialen underlättade för 40-åringen att döda Sanije eftersom socialen inte gjorde sitt arbete, svarade Angelica Freeman:
– Det tycker jag är lite starkt att säga. Vi skulle ha säkerhetsbedömt om de här träffarna skulle ha pågått. Men man måste komma ihåg, det är inte vi som har mördat den här kvinnan. Det finns en man som är misstänkt för det här.