Kommun fick tvinga fram fjärrvärme

Växjö kommun gjorde rätt när de tvingade tomtköpare att ansluta husen till fjärrvärmenätet. Det är innebörden i en dom från Stockholms tingsrätt.

LINKÖPING2015-11-19 15:37

Konkurrensverket hade stämt Växjö kommun för att de sålde tomter med krav på att köparen anslöt sitt blivande hus till fjärrvärmen. Konkurrensverket hävdade att detta förstörde konkurrensen.

Växjö kommun är inte ensamma om att ställa dessa krav. Även Linköping gör det, ett exempel är den nya stadsdelen Vallastaden, där alla som bygger måste ansluta sig till Tekniska Verkens fjärrvärmenät.

Målet vid Stockholms tingsrätt handlade om flera olika marknader som enligt Konkurrensverket blev störda.

Rätten konstaterar dock i sin dom att det enda som man möjligen skulle kunna hålla kommunen ansvarig för är just tomtförsäljning. Problemet är att Konkurrensverket inte lagt fram några bevis för att marknaden för försäljning av villatomter i Växjö på något sätt skadats av kommunens fjärrvärmekrav.

Eftersom det är Konkurrensverket som har bevisbördan slår tingsrätten i sin dom fast att Växjö kommun inte gjort något fel.

När det gäller de andra marknader som Konkurrensverket hävdade att kommunen förstörde så finner tingsrätten att ingen av dessa är något som kommunen ägnar sig åt och därför faller det påståendet. Det handlade om småhusproduktion, borrning för bergvärme och försäljning och installation av värmepumpar.

Trots detta konstaterande gör ändå rätten ett resonemang kring om det skulle kunna vara begränsande för konkurrensen på dessa områden.

Rätten konstaterar då att det produceras ungefär 8 000 småhus per år i Sverige. Växjö kommun säljer ungefär 15 tomter per år och det är enligt tingsrätten så lite att det inte kan ha någon större inverkan på konkurrensen.

Samma sak när det gäller borrningen, även där anser rätten att kommunens tomtförsäljning är försumbar jämfört med hur många brunnar som borras i Växjöområdet.

Även kring försäljning av värmepumpar följer rätten samma resonemang. Det installeras cirka 40 000 värmepumpar i Sverige varje år och inte heller där kan Växjö kommuns agerande ha särskilt stor betydelse.

Bakslaget för Konkurrensverket gör att de får stå för Växjö kommuns rättegångskostnader som blev cirka 2,9 miljoner kronor. Domen kan dock överklagas.

– Om den här domen skulle stå sig så underlättar det här ett liknande förfarande bland andra kommuner framöver. Men vi har ännu inte bestämt om vi ska överklaga domen, säger Magnus Jonson, biträdande avdelningschef på Konkurrensverkets juridiska avdelning, till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!