Kommer Löfven lyssna på Selma, 14?

16-åriga Beata Holmlid och 14-åriga Selma Rosenbaum kommer att hålla föredrag om framtidens digitalisering på nationella Industridagen i Linköping. Kanske lyssnar statsministern!

Gillar industri. 16-åriga Beata Holmlid har fått en annan bild av industrin, bland annat efter att ha deltagit i East Sweden hack. På måndagen håller hon seminarium på nationella industridagen på Saab.

Gillar industri. 16-åriga Beata Holmlid har fått en annan bild av industrin, bland annat efter att ha deltagit i East Sweden hack. På måndagen håller hon seminarium på nationella industridagen på Saab.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-02-05 07:20

Digitalisering är det stora temat på Industridagen som hålls på Saab på måndagen. Statsminister Stefan Löfven (S) är en av besökarna tillsammans med andra rikspolitiker och företrädare för stora industrier. Därtill finns också flera forskare och representanter arbetsgivar- och fackorganisationer samt forskare på plats. Under ett pass finns det möjlighet för besökarna att lyssna på olika ”digitaliseringsspår”, olika snabbseminarier om digitalisering. Där kan de träffa Selma och Beata.

Och vad ska du berätta om?

– Jag är ju den som tillsammans med min generation ska driva den här framtiden. Därför är det bra att jag får vara där, säger Selma Rosenbaum.

Hon går i högstadiet på Berzeliusskolan och under två somrar hon har deltagit i det programmeringsläger, Coder Dojo, som arrangeras i Science Mjärdevi park.

–  Det ska bli jätte-jättekul att få vara med, det är ju ett väldigt viktigt ämne. Och väldigt många intelligenta personer på plats. Jag har programmerat spel och byggt en hemsida på Coder dojo. Jag tror att digitaliseringen och robotisering är bra för samhället. Det kan hjälpa många, om den görs på rätt sätt.

Vad är du rädd för?

– Att mäktiga människor tar överhanden och använder robotarna till något dåligt.

Beata Holmlid är 16 år och studerar teater på estetiska programmet på de Geer-gymnasiet i Norrköping. Hon deltog i East Sweden Hackathon förra året och hon har även praoat hos Mjärdevi-vd:n Lena Miranda.

– Allt det har gjort att jag har lärt mig att se på industrin på ett mer nyanserat sätt. Den fungerar inte som på 1950-talet. Det finns massor av småföretag som utvecklar och förverkligar sina egna idéer för att förenkla vardagen för människor. Det ska jag prata om, säger hon.

Samtal, mingel och jämställdhetspris

Nationella industridagen arrangeras av Industrirådet. Temat heter ”Människan i digitaliseringen” i en flyghangar på Saabområdet i Linköping den 5 februari.

Det blir bland annat tal av statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Föreläsning och panelsamtal med industrimannen Marcus Wallenberg, SEB, och Astra-Zenecas vd Jan-Olof Jacke samt Sveriges ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand.

Linköpings universitet finns med på olika ställen, bland annat genom Fredrik Heintz, LiU-docent och ordförande i Svenska AI-området.

Science Mjärdevi park är också på plats. De blir en hel avdelning med seminarier. Vd:n Lena Miranda leder ett seminarium om industrin som arenan för framtida, digitala rockstars.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) delar ut Industrins Jämställdhetspris till ett svenskt företag som strategiskt och målinriktat med jämställdhet. Vid förra Nationella industridagen i Malmö fick Saab priset.

Industrirådet består av industrins fem fackförbund och elva arbetsgivar- och branschorganisationer.

Läs mer här: www.industri­rådet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!