V vill akuthöja försörjningsstöd • M: "Fel väg att gå"

"Ska alla Linköpingsbor få äta sig mätta?". Det frågar sig Vänsterpartiet i Linköping som, på grund av de skenande priserna i samhället, vill akuthöja kommunens försörjningsstöd.

"Det är fel väg att gå". Det säger Fredrik Lundén (M) om Sofia Frithioff och Vänsterpartiets krav på att akuthöja försörjningsstödet i Linköpings kommun.

"Det är fel väg att gå". Det säger Fredrik Lundén (M) om Sofia Frithioff och Vänsterpartiets krav på att akuthöja försörjningsstödet i Linköpings kommun.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-09-29 11:00

Nivån på försörjningsstödet i Linköping regleras av en så kallad riksnorm som fastställs på årsbasis. Riksnormen tar hänsyn till antalet personer i ett hushåll, ålder på eventuella barn, om barnen äter lunch hemma och om de vuxna är ensamboende eller ej. För en ensamstående vuxen, med ett barn i tioårsåldern, utgörs riksnormen för försörjningsstödet av cirka 7 500 kronor i månaden.

undefined
"Vi har en socialtjänst som går på knäna och det kommer ju inte underlätta om de får en massa extraansökningar att hantera", säger Sofia Frithioff (V) om Fredrik Lundéns (M) svar på Vänsterpartiets krav.

Vänsterpartiets Sofia Frithioff och Jessica Eek menar att hushållen, som lever på försörjningsstöd, drabbas hårt när priserna i samhället ökar kraftigt på kort tid. Under 2022 har matkostnaderna ökat medan stödet inte har kompenserat.

På tisdagens kommunfullmäktigesammanträde ställde de sig frågan: "Ska alla Linköpingsbor få äta sig mätta i höst?". Samtidigt kräver partiet att kommunen akuthöjer försörjningsstödet.

– Nu har vi ett ganska speciellt läge i samhället och vi tycker att kommunen måste se över vad som är möjligt att göra. Det är jätteviktigt att alla Linköpingsbor har råd med det grundläggande, alltså bostad och mat. Försörjningsstödet brukar indexuppräknas på årsbasis men vi tycker att man borde göra det tidigare för att kompensera upp för de stigande priserna, säger gruppledaren Sofia Frithioff (V).

undefined
"Generella höjningar ska vi undvika men om det är enskilda individer med försörjningsstöd som upplever problem så har de såklart möjlighet att ansöka om tillägg", säger arbetsmarknadsnämndens ordförande Fredrik Lundén (M).

Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden, konstaterar att riksnormen för försörjningsstödet brukar höjas med två procent årligen. Vid årsskiftet lär det bli betydligt högre än så.

– Vi har inte rådighet över riksnormen. Det viktigaste är att få färre människor i försörjningsstöd. Det är viktigare än att laborera med olika tillfälliga lösningar, säger han och fortsätter:

– Det som pratas mest om just nu är elprisutvecklingen. De flesta försörjningsstödstagare drabbas väldigt lite av det då de bor i hyresrätter. Sedan är det viktigt att vi är lyhörda.

Han poängterar att försörjningsstödstagare har möjlighet att göra tilläggsansökningar.

– Generella höjningar tycker jag är fel väg att gå. Finns det individer som upplever problem med att få vardagen att gå ihop går det alltid att göra tilläggsansökningar. Då hanteras de på sedvanligt sätt.

– Vi har, under året, inte sett någon ökning av den typen av ansökningar, fortsätter Fredrik Lundén.

På nästa kommunfullmäktigesammanträde ska den nuvarande kommunledningen svara på Vänsterpartiets frågor om försörjningsstödet och eventuella akutkompensationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!