"Kolla, tops! Godispapper! Och batterier!"

Brukar du slänga bomullstops och servetter i toaletten? Då är det hög tid att lyssna på barnen som vet allt om vad som får spolas ner.

"Där nere ligger mikroorganismerna och äter kiss och bajs", berättar Urban Jensen för barnen från Slestadsskolan.

"Där nere ligger mikroorganismerna och äter kiss och bajs", berättar Urban Jensen för barnen från Slestadsskolan.

Foto: Joakim Blomqvist

Linköping2019-05-03 15:00

"Oahh! Vad det luktar!"

Händerna far upp mot näsan när eleverna från Slestadsskolan kommer in i renshuset på Nykvarns avloppsreningsverk.

De och 1 300 andra tredjeklassare får under några veckor lära sig mer om hur Linköpingsbornas avloppsvatten renas. Tekniska verken har ordnat liknande studiebesök i många år.

– Barnen får lära sig att vara rädda om vattnet. Att visa barnen hur man ska bete sig är ett bra sätt att nå de vuxna, barnen tar med sig det hem, säger Urban Jensen som guidar oss runt.

Eleverna har förberett sig i skolan och har full koll på vad som får spolas ner i toalettstolen: kiss, bajs, kräks och toalettpapper. När Urban visar sådant som Linköpingsborna har spolat ner blir barnen rejält upprörda.

– Kolla, tops! Godispapper! Och batterier! Det här är ju helt fruktansvärt!

I ett experiment får barnen se hur toapapper löser upp sig i vatten. Hushållspapper och servetter är däremot helt opåverkade trots kraftig omrörning.

– Sådana papper fastnar i våra pumpstationer så att de kan sluta fungera, berättar Urban.

Urban guidar oss genom sandfång, sedimentering, luftning och andra processer som avloppsvattnet passerar. Han berättar om mikroorganismerna som äter kiss och bajs, men som inte överlever om vi häller ut kemikalier i vasken.

– Tolv timmar tar det allt som allt innan vattnet kan släppas ut i Stångån. Sedan rinner det ut i Roxen och vidare till Norrköping, där de gör dricksvatten av det. Så det är viktigt att vi gör ett bra jobb och renar det ordentligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!