Kokain och cannabis ökar i Linköping

Användning av cannabis ökar för fjärde året i rad i Linköping. Och invånarna i Linköping är länets näst flitigaste brukare av kokain. Däremot har förbrukning av amfetamin minskat. Det visar mätningarna av avloppsvatten i Östergötland.

Correns reportrarna besökte under en lördagsnatt tio olika krogar i Linköping. På sju av dem hittade de rester av kokain på slumpvalt utvalda toaletter med hjälp av servetter som vid kontakt med kokain färgades ljusblå.

Correns reportrarna besökte under en lördagsnatt tio olika krogar i Linköping. På sju av dem hittade de rester av kokain på slumpvalt utvalda toaletter med hjälp av servetter som vid kontakt med kokain färgades ljusblå.

Foto: Julia Djerf/Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-12-07 13:34

Länsstyrelsen Östergötland har presenterat sin årliga rapport ”Narkotikaspår i kommunernas avloppsvatten” som visar att narkotika finns i samtliga östgötska kommuner. Årets mätningar visar att cannabis är den mest förekommande narkotikan per 1 000 invånare i alla kommuner, men även spår av amfetamin och kokain finns i varierande omfattning i samtliga kommuner.

undefined
Användning av kokain ökade jämfört med förra året från 0,8 till 0,9 vilket sätter Linköping på länets andra högsta förbrukningsplats, efter Norrköping. Det är ett tydligt tecken på kokain när servetten färgats blå.

Enligt rapporten har bruk av cannabis i Linköping ökat från förra årets 36 doser per 1 000 invånare och 24 timmar till 45 doser i år. Detta kan jämföras med 80 doser i Valdemarsvik, där det var högst och 25 doser i Vadstena, där det var lägst i länet. Även om antalet cannabisdoser har ökat jämfört med förra året är det lägre jämfört med 2017 och 2018.

Mätningarna visar också att amfetamin har minskat i Linköping från 21 till 14 doser per 1 000 invånare – en så låg amfetaminförbrukning uppmättes senast 2016.

Doserna av kokain ökade jämfört med förra året från 0,8 till 0,9 vilket sätter Linköping på länets näst högsta förbrukningsplats, efter Norrköping där det registrerades 2,4 doser per 1 000 invånare. Men antalet kokaindoser är fortfarande lågt i jämförelse med de andra preparaten.

När det gäller tramadol så har det totala antalet doser per 1 000 invånare minskat något i Linköping jämfört med förra året. Men mängden är fortfarande betydligt högre än vad som uppmättes år 2019 och 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!