När Corren besöker restaurangskolan på Anders Ljungstedts gymnasium är övningstemat för dagen att göra olika tillbehör. SM-finalisten Thitima är därför i full färd med att göra dekorationsflarn med olika smaksättningar. Den flytande smeten sprödnar snabbt i stekpannan för att sedan inspekteras och provsmakas. "Titti", som hon kallas i skolan, granskar kritiskt den spröda skivan.
– Den ska både vara dekoration och tillföra smak, säger Thitima.
Redan tidigt under gymnasietiden gjorde den nu 20-åriga Thitima Srirasa intryck på sina lärare. De beskriver henne som intresserad och att hon alltid antecknar flitigt.
– "Titti" är en väldigt ambitiös tjej som alltid efterfrågar fler uppgifter, säger mentorn Mikaela Andersson.
Thitima går sista året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium. Hon är nu aktuell för flera kocktävlingar. I början av veckan fick hon besked om att hon antagits till tävlingen Gastronomi Sverige Commis Award, en tävling för kvinnliga sistaårselever som studerar på kockgymnasium. Första pris i tävlingen är att få delta som assisterande lärlingskock till det svenska laget i den prestigefyllda tävlingen Bocuse d'Or, som brukar betraktas som världsmästerskapet i matlagning.
I januari tog hon sig dessutom vidare till final i Gymnasie-SM:s gren kök, som är svenska mästerskapet för gymnasieelever. Ändå har tävlandet egentligen inte varit hennes mål.
– Det är en bra erfarenhet och det känns kul att ha saker att göra, även om det är lite stressigt nu sista året på gymnasiet, säger Thitima.
Det är inte första gången Thitima tävlar. I höstas gick hon vidare till final i Mack-SM med en kreation bestående av bland annat pumpa- och fetaostkräm med varmrökt lax på pumpabröd, som Corren tidigare skrivit om.
I höst är det final i gymnasie-SM och laget måste då bestå av två elever. Därför rekryterades andraårseleven Thea Sohlberg. De beskrivs båda som skickliga av sina lärare. Den 17-åriga Thea berättar att det faktiskt var en slump att hon hamnade på kockprogrammet, men intresset har sedan vuxit sig starkt.
Tillsammans ska Thitima och Thea komponera en trerättersmiddag för sex personer utifrån en råvarukorg med en hemlig huvudingrediens. Det är finalmomentet i Gymnasie-SM, som nu är framflyttat till hösten. Övningsmomenten inför tävlingarna avlöser varandra i skolans restaurangkök. Båda beskriver att de får mycket stöd och uppmuntran från sina lärare.
– Än så länge har jag inte behövt öva på fritiden också, säger Thea.
Till vardags är matlagningen enklare. Det går att göra snabba och goda rätter också, tycker både Thitima och Thea. Hur det kom sig att just matlagning blev Thitimas stora intresse kan hon inte riktigt svara på, men att det kan ha med uppväxten att göra.
– Matkulturen har alltid varit viktig i min familj, säger Thitima, som har thailändskt ursprung.
Än så länge kan hon inte svara på hur planen för framtiden ser ut. På frågan om hon tänkt söka till något matlagningsprogram i tv svarar hon inte har några sådana planer i nuläget. Hon berättar istället att hon gillar att resa, något som passar bra med yrket. Fast det viktigaste för Thitima är ändå att lära sig så mycket som möjligt om kockhantverket. En framtidsdröm är att kunna öppna eget, när hon känner att hon lärt sig tillräckligt.
– Jag tror att hon kommer att bli något stort, säger läraren Marie Persson Stopar.