Kocken jobbade utan försäkring

Ett helt år medfinansierade Arbetsförmedlingen lönen till en person med nedsatt funktion som anställdes på en restaurang i stan. För att få det bidraget var arbetsgivaren tvungen att teckna gällande försäkringar för den anställde. Men Arbetsförmedlingen kollade aldrig om villkoret uppfylldes.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2016-01-22 06:45

När 44-årige Hossein Nourbakht, som är utbildad kock, blev sjukskriven i oktober förra året upptäckte han ganska snabbt att hans arbetsgivare inte har betalat några försäkringar för honom. Hossein Nourbakht har jobbat i 10 år som kock varav sex år i Sverige. Hans senaste tillsvidareanställning började i november 2014 i Linköping.

Eftersom Hossein Nourbakht har nedsatt funktion i händerna är han van vid att Arbetsförmedlingen betalar lönebidrag till den arbetsgivare som anställer honom. Han kan reglerna.

– Det enda som min handläggare på Arbetsförmedlingen måste göra i sådana situationer är att kontrollera om arbetsgivaren antingen har ett kollektivavtal eller eller ha tecknat försäkringar som i väsentliga delar är likvärdiga med kollektivavtalet i branschen. Det är lagstadgat men min handläggare på AF struntade i det, säger Hossein Nourbakht.

Han anser att han hade en enorm tur ändå.

– Tänk om det hade hänt en olycka på jobbet. Jag har en benägenhet att tappa saker och skada mig. Men jag var oförsäkrad mot arbetsplatsolyckor och jobbade utan skydd i ett helt år. Vad skulle hända om jag hade bränt mig till exempel?, säger Hossein Nourbakth.

Roland Tegerland, ombudsman på fackföreningen Hotell och Restaurang, är inkopplad på fallet och förbereder ett skadeståndskrav.

– Att inte teckna nödvändiga försäkringar trots lönebidraget är otroligt dåligt. Hossein Nourbakht har förlorat ekonomiskt eftersom ingen inbetalning till Allmän gruppsjukförsäkring, AGS, har skett. Denna träder normalt i kraft efter två veckors sjukskrivning. Då får man ytterligare 10 procent av lönen. Han fick heller inga utbetalningar till avtalspensionen och inget avgångsbidrag som man kan få när man blir uppsagd på grund av arbetsbrist, säger Roland Tegerland.

Hossein Nourbakht är fortfarande sjukskriven men i december blev han uppsagd på grund av arbetsbrist. Han är upprörd över hela situationen och vill ha kompensation både för materiella förluster och personligt lidande. Han anser också att polisen borde intressera sig för hela händelsen.

På Arbetsförmedlingen i Linköping pågår en utredning för att se hur Hossein Nourbakht kan kompenseras. Peter Holmsten, chef på Arbetsförmedlingen i Linköping erkänner misstaget.

Vad ska ni göra för att detta inte ska upprepas?

– Misstaget beror på den mänskliga faktorn. Vi har klara rutiner som vi borde ha följt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om