Kocken försvann – och matglädjen

Maten på servicehuset Blandaren har haft ett rykte om sig att vara god och vällagad. Så är det inte längre. Sedan första maj är kocken borta och de gamla får i stället färdigmat som levereras en gång i veckan.

Den här köttgrytan var mest en sörja när den serverades till en äldre på Blandaren. Dessutom fick den ätas i plastlådan den levererades i. Det är Bräcke diakoni som har entreprenaden i servicehuset Blandaren.

Den här köttgrytan var mest en sörja när den serverades till en äldre på Blandaren. Dessutom fick den ätas i plastlådan den levererades i. Det är Bräcke diakoni som har entreprenaden i servicehuset Blandaren.

Foto: Annika Ekstedt, Privat

Linköping2017-09-25 07:29

Länge har maten på servicehuset Blandaren var ett samtalsämne just för att den varit så god och vällagad. Huvudskälet till det är att Bräcke Diakoni – som har det så kallade basansvaret på Blandaren­– hade anställt en egen kock som lagade maten på plats. Men nu är kocken borta. Maten kommer istället i stora lådor och värms upp när den ska ätas.

För många gamla har det betytt att den stora glädjen med att äta har försvunnit och enligt anhöriga som redaktionen varit i kontakt med har personalen berättat att de märker att de gamla äter sämre.

– Måltiderna är ju dagens höjdpunkter, säger Eva Sandin som har en förälder som bor på Blandaren.

Hon är orolig över att hennes mamma nu inte får i sig tillräckligt med mat, när den inte längre upplevs som så god. Men utöver det så tycker hon att det känns så ledsamt att mat till äldre verkar prioriteras så lågt.

Det är inte bara Eva som har reagerar. Vi har träffat ytterligare en anhörig som av hänsyn till sin förälder vill vara anonym. På frågan om föräldern har klagat säger han:

– Det är inte så lätt alla gånger för de äldre att klaga. Jag tror att de är rädda för att det ska tas som kritik mot personalen, och det är ju inte personalens fel.

Eva Sandin håller med.

– Nej, känns säkert jobbigt eftersom de annars trivs med både personal och omvårdnad.

Enligt de båda har det varit några riktiga bottennapp i matväg sedan i maj. Som den gången en djupfryst grönsaksblandning inte hade tinats upp utan serverades som små isbitar. Eller den gången när det stod kalops på menyn och den bestod av några väldigt få köttstrimlor som simmade omkring i tunn sås. Vid ett annat tillfälle var det kall fisk – som skulle serveras kall – med ljummen sås. Det blandades ihop så av fisken mest blev en gröt.

En fördel med en kock var ju att denne med tiden lärde sig vilka maträtter som gick hem, han visste vem som ville ha mycket eller lite mat. På det sättet minskades också matsvinnet, anser Eva.

Men att få maten uppdelad på mindre portioner går inte, det beskedet har hon fått.

– När det fanns kockar så visste de vad de gamla gillade och kunde också anpassa portionerna, säger Eva Sandin.

Båda anhöriga tror att deras respektive förälder mer än gärna skulle betala lite mer än de 50 kronor en lunch med dryck, sallad och bröd får kosta. I dagens läge är det en lågt pris jämfört med vad man får betala för en lunch på stan, konstaterar de.

– De gamla får inte komma i kläm bara för att det inte ska få kosta för mycket, säger de.

Eva har försökt reda ut om potatisen kokas på plats på Blandaren, men säger att personalen inte har kunnat ge besked. Hon tror dock att det förhåller sig på det viset. Åtminstone i veckorna. När det gäller helgerna är de båda anhöriga överens om att det är då det verkar fungera sämre. Kanske för att det är färre i tjänst, gissar de.

Äldrematen

I Linköping har alla utförare samma regel som säger att brukarna alltid ska serveras varm lunch. Förutsatt att den enskilde inte vill ha det på annat sätt. Det är också utförarens sak att se till att en brukare i de fallen också har möjlighet att värma upp sin mat när hen vill äta.

Det är fler utförare än Bräcke Diakoni som får mat levererad en gång i veckan som sedan fördelas under veckodagarna.

Maten som levereras är mat som är anpassad efter äldres behov. Näringsmässiga skäl gör att man inte vill dela upp portioner

På de cirka 140 vårdboendena som finns i kommunen så tillagas maten på plats i cirka 80 till 90 av dem. På varje sådan avdelning lagar man mat till cirka 10 personer åt gången.

43 kronor kostar varm lunch om brukaren enbart väljer maten.

50 kronor kostar lunch, med dryck, sallad och bröd.

Källa: Omsorgsförvaltningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!