Finns det inget passande i kommunen så får man hitta det utanför kommunen, uppger hon.
– Vi gör så för att kunna verkställa att en person får den insats som kommunen just då inte kan ge.
Sista augusti i år var 17 personer placerade på gruppboende utanför kommunen till en kostnad av uppskattningsvis runt 30 miljoner kronor.
Familjen Wennerlund är orolig för att sonen, om det blir en plats ledig i Linköping, snabbt rycks upp igen för att snabbt flyttas hem. Men så går det inte till, enligt Tina Andersson.
– Finns det personer som vi vet ska tillbaka så jobbar vi med hemtagningen. Vi har en särskild planering för det.
Tina Andersson är medveten om att det kan dröja länge från det att en person får ett beslut om en insats till dess att insatsen kan verkställas. Något som förvaltningen också rapporterar kvartalsvis.
Det beror på att rätt person ska matchas med rätt boende, uppger hon.
I Linköping i dag har den kommunala organisationen Leanlink ansvar för verksamheten på 31 gruppbostäder. Till detta tillkommer verksamhet för barn på Furirgatan, Pysslingen och korttidsboende.
Privata utförare som har gruppbostäder är Nytida med 17 boenden, Attendo har 8 boenden och Omsorgsgruppen har 4 boenden.
Annika Krutzén (M) är ordförande i Social- och omsorgsnämnden. Hon är medveten om att förvaltningen har många och för långa handläggningstider.
Hon pekar på vakanser på förvaltningen som ett skäl till att det tar tid. För att försöka korta tiden för handläggning tar social- och omsorgsförvaltningen in personal från bemanningsföretag.
Hon förstår om föräldrar har svårt att förstå att det kan finnas lediga platser, trots att det ändå är kö och säger att det är viktigt för en individ att få rätt boende.
– Det är ju den personens hem det handlar om, säger hon.
Kommunen har några gruppboenden på gång, bland annat ett i Linghem som ska öppnas nästa år. Ytterligare boende ska öppnas i Sturefors och Harvestad, men oklart när.
När det gäller familjen Wennerlunds kritik om bristande kommunikation, så beklagar Ulla Salmela Trosell, avdelningschef för barn och unga på social- och omsorgsförvaltningen om föräldrarna inte känt att de fått ett bra bemötande.
Hur mycket riskerar förvaltningens ansträngda läge att försämra kommunikationen?
– Det är klart att det bidrar till att man inte hinner om det är få handläggare i relation till antal ärenden.