Skäggetorp sticker fortfarande ut med högst arbetslöshet, flest personer med försörjningsstöd, lägst utbildningsnivå och lägre disponibel inkomst. De gynnade stadsdelarna är framförallt Hackefors, Jägarvallen och Hjulsbro.
Linköping visar samma utveckling som storstäderna – som i många år aktivt försökt dämpa att samhället glider isär. I Malmö tillsattes till exempel Malmökommissionen 2011 och Göteborgs stad lät redan 2009 forskare från Uppsala universitet kartlägga segregationen och föreslå åtgärder. Göteborg hade då 15 procent utlandsfödda invånare, mot rikets 10 procent, och såg hur många koncentrerades i miljonprogramsområden, fast i arbetslöshet och svag ekonomi.
Göteborgsrapporten och tidigare forskning visar att detta är en konsekvens av boendesegregation. ”Personer som invandrat har sämre inkomstutveckling om de under längre tid bor koncentrerat med många från den egna minoritetsgruppen” skrev Uppsalaforskarna.
År 2007 skrev kommunalrådet Paul Lindvall (M) ett avtal med staten med löften om förbättringar i Skäggetorp. År 2010 kunde Corren visa att utvecklingen gick åt fel håll. Arbetslösheten hade ökat, fler behövde socialbidrag. Berga, också identifierad som en socioekonomiskt svag stadsdel (liksom Lambohov och Ryd) visade en liknande utveckling.
När personal från Fryshuset i Stockholm kartlade Linköping år 2012 bekräftades bilden igen. Enligt Fryshuset var segregationen i Linköping ett faktum och påverkade framför allt ungdomar i Skäggetorp, Berga och Ryd negativt.
Många politiska löften, samtidigt blev situationen värre. Vårvintern 2014 drabbades Skäggetorp och Ryd av allvarliga gängrelaterade upplopp och den socioekonomiska situationen blev ett hett diskussionsämne.
– Det kan bara finnas två anledningar till Linköpings kommuns hantering av integrations- och segregationsfrågor. Antingen vill de ha problemen i Skäggetorp. Eller så är de blinda och ser inte, sa en ilsken Nader Ghaemi, stadsdelsutvecklare och verksam i Skäggetorp.
Kommunalrådet Paul Lindvall (M), föreföll närmast undrande.
– Det är alltid svårt när det dyker upp nya samhällsproblem – vems är ansvaret? Vi behöver se över behovet av samordning, sa han i en intervju med Corren.
Lindvall kommenterade också avtalet med staten från 2007 och sa: ”Vi kommer inte att nå fram.” Några av skälen till detta skulle enligt Lindvall vara den internationella krisen med färre jobb i hela Europa och att flyktingar från krigshärdar allt oftare är lågt utbildade, vilket komplicerar integration.
– Samtidigt är det viktigt att vi tar vårt ansvar för att hjälpa människor undan krig och förtryck, sa Lindvall.
Nu visar Correns nya granskning att Linköping som helhet hade en ökning av personer med utländsk bakgrund mellan 2010 och 2013.
Nästan hela ökningen är koncentrerad till Skäggetorp och Berga som redan tidigare hade högst andel personer med utländsk bakgrund. Områdena skjuter i höjden vad gäller arbetslöshet och behov av socialbidrag och har flest invånare med låg utbildning.
Samtidigt har Tallboda, Hackefors, Hjulsbro, Ullstämma och Jägarvallen haft mycket låg inflyttning av personer med utländsk bakgrund, utbildningsnivån ligger högt och människors genomsnittliga disponibla inkomst har ökat mest i Linköping.
Hushållens disponibla årsinkomst, 2006 jämfört med 2012 Arbetslöshet, öppet arbetslösa och personer i åtgärder, 2010 jämfört med 2014.