Nyligen kom en lista från Naturvårdsverket som visar att Tekniska Verken via Gärdstadverket tillsammans med Händelöverket i Norrköping står för det särklassigt största utsläppen i Östergötland.
– Ja, Tekniska Verken är en stor utsläppare, men de jobbar också hårt med att hitta nya och smarta lösningar och är nyfikna på exempelvis vindkraft och avfallsförbränning. Jag pratade faktiskt tidigare idag (onsdag) med det ansvariga kommunalrådet som pekar på att Tekniska Verken har en hög ambitionsnivå.
Har du själv varit där?
– Nej inte än, men jag är nyfiken. Det får bli nästa gång, säger Annika Strandhäll.
I år vill Tekniska Verken testa att fånga in koldioxid. Vad anser du om det?
– Det är en spännande kompletterande teknik för att få ner utsläppen.
Sveriges klimat- och miljöminister besökte Linköping och Norrköping under onsdagen. Förutom en föreläsning på universitetet med klimat- miljö och jämställdhet som tema hanns det bland annat med ett besök på familjehemscentralen i Skäggetorp.
– Det är ju inte mitt traditionella ansvarsområde, men det var väldigt intressant. Det var spännande att få en känsla över hur stämningen är i Skäggetorp efter allt som hänt, säger Annika Strandhäll.
Enligt Annika Strandhäll är klimatet en topp tre-fråga för regeringen. "Tiden håller på att rinna ut och vi måste accelerera", säger ministern.
Men Socialdemokraterna vill inte fokusera så mycket på konsumtionsbaserade utsläpp eller vad den enskilde individen gör, utan istället försöka stimulera de tunga industrierna med de stora utsläppen att bli mer klimatvänliga.
Som Tekniska Verken.
– Jag upplever också att de vill ställa om. Vi i Sverige ligger i framkant internationellt med nya tekniker. Det tas väldigt många spännande initiativ, säger Annika Strandhäll.
Hon fortsätter:
– De tunga industrierna och transporterna står för en tredjedel vardera av utsläppen i Sverige. Det blir extremt verkningsfullt om man lyckas ställa om dem.
Annika Strandhäll gläds åt elbilarnas snabba intåg och den utveckling som sker för att ställa om till mer gröna transporter. I Linköpings kommun var sex av tio nyregistrerade bilar rena elbilar eller laddhybrider under det första kvartalet i år.
Fler än någonsin tidigare.
– Den utvecklingen behöver fortsätta. Vi vill också göra om bonus-malus systemet så att de med lägre inkomster också kan skaffa sig en elbil.
Samtidigt får Sverige och andra länder kritik från EU för att det byggs alldeles för få laddstolpar.
– Det är en utmaning. Men tittar man ut över EU är vi absolut inte sämst i klassen. I början på mars kom en ny elektrifieringstrategi från regeringen med fokus på att bygga ut laddningstrukturen i Sverige, framför allt längs de stora vägarna, Man ska kunna transportera sig med el, säger Annika Strandhäll.
Regeringen har också fått hård kritik från bland annat miljöorganisationer för att miljöbudgeten halverats till år 2025.
– En fullständigt grundlös kritik. Jag har varit tydligt med att i slutet av en mandatperiod är det antal tidsbegränsade satsningar som löper ut. Vi har inte på något sätt signalerat att vi prioriterar ner klimat- och miljöfrågorna. Det är tvärtom en av statsministerns högst prioriterade frågor. Miljöorganisationerna kan känna sig lugna över att det är även framåt kommer vara ett topprioriterat område, säger Annika Strandhäll.