Förslaget: Gör arbetsrätt obligatoriskt i gymnasiet

Riksdagsledamoten Eva Lindh (S) från Linköping ser en allt tuffare arbetsmarknad för landets unga. Nu vill hon att skolan, på ett bättre sätt, förbereder dem för arbetslivet.

Eva Lindh (S), riksdagsledamot från Linköping, vill att arbetsrätt görs till ett obligatoriskt inslag i gymnasieskolornas läroplan. "Vi ser det som självklart", konstaterar hon.

Eva Lindh (S), riksdagsledamot från Linköping, vill att arbetsrätt görs till ett obligatoriskt inslag i gymnasieskolornas läroplan. "Vi ser det som självklart", konstaterar hon.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-02-09 14:00

Tillsammans med Ante Karlsson från IF Metalls ungdomskommitté och Carl Höge, facklig ledare för SSU i Östergötland, slår hon sig ned i partiets lokaler på Sankt Larsgatan i Linköping. Framför sig har Eva Lindh en egen motion till riksdagen – en motion som föreslår en förändring av gymnasieskolans läroplan. I ryggen har hon en forskningsrapport från Uppsala universitet. Rapporten visar, enligt Lindh, på en oroväckande utveckling.

undefined
Carl Höge är facklig ledare för Socialdemokraternas ungdomsförbund i Östergötland. "När arbetsrätten inte ingår i den obligatoriska läroplanen blir det mycket upp till lärarnas egen tolkning. Det gör också att det lämnas till sist i undervisningsplanen", säger Höge.

– Arbetsmarknaden är svår i dag, de oseriösa företagen har blivit fler och risken att bli utnyttjad har ökat. Samtidigt menar alla de fackliga representanter som jag har pratat med att de arbetsrättsliga kunskaperna bland ungdomarna har blivit sämre. Den kombinationen är inte bra, konstaterar riksdagsledamoten.

– Vi menar absolut inte att alla företag är oseriösa. Samtidigt måste de företag som följer kollektivavtalen konkurrera på samma marknad – exempelvis vid upphandlingar och anbud, fyller Carl Höge i.

Rapporten, som går under namnet "Unga och facket", konstaterar att en osäker tillvaro på arbetsmarknaden är som mest trolig för de gymnasieelever som studerar på yrkesprogram. Det är också bland dessa elever som arbetsrättsliga frågor har lägst prioritet.

– Kunskapsnivån skiljer sig väldigt mycket bland olika elevgrupper. Som det är nu bygger det mycket på om man har en engagerad lärare eller ej, säger Lindh.

undefined
Eva Lindh (S) är ordförande förf Socialdemokraterna i Linköping. I dag är hon bland annat även riksdagsledamot och suppleant i finansutskottet.

I sin motion till riksdagen föreslår hon att de arbetsrättsliga kunskaperna skrivs in som en obligatorisk del av gymnasieskolans läroplan.

Varför gör ni det här först nu?

– Det finns mycket som vi behöver göra och förändra på arbetsmarknaden men vi är inte eniga i politiken. Nu tror jag dock att vi har kommit till en punkt där fler och fler börjar se att det finns många oseriösa företag i Sverige. Ibland kanske vi behöver en ögonöppnare, framförallt om vi ska kunna fatta gemensamma beslut.

Men den höga arbetslösheten bland unga då?

– Du har helt rätt i att det grundläggande för oss är att fler ska få jobb, det är självklart, men för det krävs flera byggklossar. Min motion bör kunna vara en fråga där vi är överens över partigränserna, svarar Lindh.

undefined
Ante Karlsson är skolinformatör på IF Metall i Linköping. "Som det är i dag är det svårt för oss att få komma till vissa skolor och prata arbetsrätt", berättar Karlsson och menar att en förändring i läroplanen skulle kunna underlätta situationen.

Motionen behandlas av riksdagen under våren. 

IF Metalls Ante Karlsson hoppas att den antas:

– Jag tror att det skulle underlätta för fackförbunden och leda till att mer resurser avsattes för att genomföra skolinformation.

Karta: Socialdemokraterna, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!