Utvisningshotade Rahma får stöd från klasskamraterna

"Hon är jättesnäll och en bra kompis. Det är inte rättvist". Eleverna i klass 3B på Nygårdsskolan vill inte att deras kompis Rahma ska utvisas ur landet.

Klasskamraterna Sargon, Abdimalik, Yousif, Mohammad, Rahma, Saveena, Talin och Werdivan tillsammans med lärarna Emma Åhgren och Diala Youssef.

Klasskamraterna Sargon, Abdimalik, Yousif, Mohammad, Rahma, Saveena, Talin och Werdivan tillsammans med lärarna Emma Åhgren och Diala Youssef.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-10-22 20:00

– Jag vill inte att Rahma ska åka. Om hon gör det så kommer jag bli jätteledsen och jag kommer inte kunna sova, säger klasskompisen Talin Karesli.

Nioåriga Rahma har levt hela sitt liv i Sverige tillsammans med sin mamma Touhida. Men nu hotas de båda av utvisning. Vi har tidigare berättat om familjens kamp att få stanna och hjälpen de får av sina vänner som bildat en stödgrupp. Samtidigt får Rahma stöd av sina vänner i klassen.

– Hon är jättesnäll och en bra kompis. Vi vill inte att hon ska åka. Det är inte rättvist, säger Mohammad Alhamdi och får medhåll av Abdimalik Jamal.

– Hon hjälper alltid till. Det är inte snällt om hon måste åka.

undefined
Rahma är född i Sverige men är inte svensk medborgare. I ett brev till Migrationsverket har hon skrivit "Jag känner mig så, så orolig. Jag vill inte lämna skolan och mina vänner".

För Rahmas lärare på Nygårdsskolan kom beskedet om utvisningen som en chock. De senaste veckorna har de ansträngt sig för att göra det så lätt som möjligt för Rahma.

– Hon är fortfarande glad. Men inte lika glad som hon brukar. Ibland kommer hon och vill prata, om något är jobbigt. Då försöker vi göra det så roligt som möjligt för henne, säger läraren Emma Åhgren, som tillsammans med de andra lärarna har startat en insamling på Facebook där de samlar in pengar till ett försök att få upp fallet i Europadomstolen.

undefined
Läraren Emma Åhgren försöker göra skolgången så lätt som möjligt för Rahma.

Rahma blir glad när hon hör sina kompisars ord om henne. Men helst hade hon inte behövt prata om utvisningen alls.

– När folk pratar om det kan det vara jobbigt. Några har sett i tidningen och kommit fram och undrat hur jag mår. Jag är ledsen för att jag inte får samma frihet som de andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!