Klart: Styret i Linköping säger ja till säkerhetszoner

S+M-styret i Linköping säger ja till regeringens förslag om visitationszoner. Därmed går S emot den egna partilinjen på nationell nivå – något som får andra partier att reagera. "Det tycker vi är väldigt märkligt", säger Miljöpartiets Gunnar Gustafsson.

Regeringen vill ge polisen möjligheten att införa säkerhetszoner i områden med hög kriminell verksamhet. S+M-styret i Linköping ger tummen upp till förslaget.

Regeringen vill ge polisen möjligheten att införa säkerhetszoner i områden med hög kriminell verksamhet. S+M-styret i Linköping ger tummen upp till förslaget.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-01-22 10:00

På tisdag, den 23 januari, sammanträder kommunstyrelsen i Linköping. På bordet finns bland annat ett förslag från regeringen – som Linköpings kommun nu får tillfälle att tycka till om. Förslaget innebär att polisen ska få införa visitationszoner, eller säkerhetszoner som regeringen kallar dem, i ett område där det finns "en påtaglig risk för brottslig verksamhet som innefattar skjutning eller sprängning".

undefined
Regeringen har skickat ut sitt förslag om säkerehetszoner på remiss till landets kommun. Regeringens förhoppning är att kunna införa förslaget under våren 2024.

Förslaget innebär i korthet följande: Ett beslut om visitationszon kan som längst gälla i två veckor – men kan förlängas. Inom en säkerhetszon får polisen möjlighet att kroppsvisitera personer, barn inkluderade, utan brottsmisstanke. Polisen får också genomsöka transportmedel i syfte att hitta vapen eller andra farliga föremål – något som Dagens Nyheter har rapporterat om. Regeringen hoppas kunna införa visitationszoner under våren.

I Linköping går åsikterna isär.

undefined
Miljöpartiet, med bland andra Gunnar Gustafsson, kommer att lägga ett eget förslag på yttrande vid tisdagens sammanträde. "Det skulle innebära en ökad risk för diskriminering och godtyckliga ingripanden mot vissa grupper av människor, särskilt personer med utländsk härkomst som bor i utsatta områden",s kriver MP i sitt förslag på yttrande.

MP är starkt kritiska till förslaget. På tisdag kommer de att presentera ett eget yttrande som de hoppas få gehör för.

– Det är uppenbart att det här förslaget kommer att leda till diskriminering och bara användas i utsatta områden. De som bor i utsatta områden känner sig på många sätt redan illa behandlade i dag och det finns många poliser som vittnar om att misstron mot polisen är stor. Vi har redan, utan visitationszoner, hört att ungdomar stoppas utan någon misstanke som grund. Att de här personerna ytterligare ska stoppas, visiteras och misstänkliggöras kommer bara göra att klyftorna i samhället vidgas, säger MP:s Gunnar Gustafsson.

Men kräver inte situationen i samhället en sån här åtgärd?

– Erfarenheter från andra länder visar inte på ett säkert sätt att det minskar brottsligheten. Det finns många saker som man måste göra och det viktigaste är att minska klyftorna och öka möjligheterna att komma in i samhället.

MP reagerar också på att S i Linköping går emot sin egen partilinje på nationell nivå. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S), i Stockholms stad, har uttalat sig kritiskt och sagt att förslaget är "kontraproduktivt och cementerar segregation".

– Det tycker vi är väldigt märkligt, säger Gunnar Gustafsson.

undefined
Det finns säkert delade meningar i alla partier. Det säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) om det faktum att S i Linköping går emot sin egen partilinje på nationell nivå.

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, bemöter kritiken.

– Linköpings kommun har varit hårt drabbad av skjutvapenvåldet och sprängningarna vilket påverkar tryggheten. Vi ser att polisens arbete nu kan förstärkas genom möjligheterna att införa säkerhetszoner i områden där kriminell verksamhet är påtaglig. Vi har i det här fallet lyssnat in vad polisen anser att de behöver och de ser att det här ger dem bättre förutsättningar att effektivare förhindra skjutningar och sprängningar, säger hon och fortsätter:

– Jag är säker på att det finns olika ingångar i den här frågan i alla partier runt om i Sverige. Man har olika perspektiv på nationell och kommunal nivå. Vi tror att förslaget kan bidra till att polisen kan säkra Linköpingsbornas trygghet framöver.

Men ser ni några risker med förslaget?

– Ja, absolut. Många är oroliga för att förslaget ska innebära ett intrång i den personliga integriteten och en ökad diskriminering och stigmatisering. Därför är det viktigt, som vi skriver i vårt yttrande, att man följer upp vilka effekter besluten om säkerhetszoner får, säger Kristina Edlund.

undefined
Lars Vikinge (C) och Centerpartiet i Linköping är skeptiskt inställda till förslaget. Partiet överväger att ställa sig bakom MP:s yttrande under tisdagens sammanträde.

När det gäller några av de övriga partierna i Linköping går åsikterna isär även där. Centerpartiet och gruppledare Lars Vikinge är skeptiskt inställda till visitationszoner.

– Jag har svårt att se att vi kommer att ställa oss bakom S+M-styrets yttrande. Det finns många, även poliser, som är kritiska till att det här är rätt väg att gå. Naturligtvis får man inte vara naiv i förhållande till buset men brottsbekämpning förutsätter förtroende mellan allmänhet och polis. Vi menar nog att visitationszoner skulle skada det förtroendet, säger Lars Vikinge.

Sverigedemokraterna är mer positiva.

"Säkerhetszoner är ett förslag som SD länge har förespråkat och vi ställer oss således bakom förslaget lokalt", skriver gruppledare Chris Dahlqvist i ett sms.

undefined
Vänsterpartiet och gruppledaren Sofia Frithioff (V) är också kritiska till förslaget om visitationszoner. "Vi kommer att ha ett eget förslag till yttrande på tisdag", skriver hon i ett sms till oss.

Lokala Linköpingslistan ger tummen upp.

– Det finns uppenbara för- och nackdelar med förslaget, men vi kommer inte att motsätta oss förslaget här och nu. Vi ser att vi lever i en extraordinär tid som kräver att man tar till extraordinära medel ibland, säger LL:s Cecilia Helber.

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!