Klart: Så mycket kan Botrygg få betala för Vretaskolan

Gamla Vretaskolan blir kanske skola igen. Under måndagen bekräftades att Botrygg AB har köpt området av Region Östergötland.

Gamla Vretaskolan har fått förfalla sedan 2011 när naturbruksgymnasiet flyttade ut. 
Nu ska här byggas småhus och villor.

Gamla Vretaskolan har fått förfalla sedan 2011 när naturbruksgymnasiet flyttade ut. Nu ska här byggas småhus och villor.

Foto: Alva Rödin

Linköping2021-01-04 18:30

Vi har tidigare skrivit att en affär varit på gång, men nu är affären helt i hamn enligt Botryggs vd Adam Cocozza. Han är mycket nöjd och säger att området kan bli ett av Linköpings mest attraktiva småhusområden.

Vilken typ av bebyggelse ska det bli?

– Vi planerar att bygga småhus, rad- och parhus, villor och kanske några flerfamiljshus, säger han.

Någonstans mellan hundra och hundrafemtio hus bedömer han är rimligt att området rymmer.

Än finns ingen detaljplan men enligt Adam Cocozza ska man inom kort begära att kommunen tar fram en sådan. 

– Vi tror att kommunen också är angelägen om att det ska hända något där. Som det ser ut i dag är det inte så trevligt, säger han.

Vad har ni betalat för området?

– Det beror lite på vad detaljplanen kommer fram till. Initialt har vi betalt 10 miljoner kronor och när planen är klar kan det kosta mellan 70 och 90 miljoner ytterligare.

Officiellt heter området Vreta Klosters Berg 7:1. Här ligger den gamla Vretaskolan, som Regionen lämnade 2011 när den nya var färdig. Sedan dess har ingen i någon större omfattning utnyttjat lokalerna. Affären mellan Botrygg och Regionen gäller hela det gamla skolområdet öster om Stjärnorpsvägen.

Vad som ska hände med de befintliga husen på det gamla skolområdet inte helt klart ännu. Det får detaljplanen utvisa enligt Adam Cocozza.

– Byggnaderna är eventuellt kulturhistoriskt värdefulla. Men tyvärr är vissa av dem så slitna och mögelskadade att det är oklart om de går att rädda.

Däremot är själva skolbyggnaden och elevhemmet i bättre skick, säger han.

– Om vi får genom detaljplanen med det antal småhus som vi vill, så bedömer vi att det kommer att behövas i alla fall en förskola, kanske också en skola. Då skulle skolan kunna återgå till att vara skollokaler. Elevhemmet blir sannolikt lägenheter.

Byggstarten beräknas ske om cirka ett och ett halvt år. 

På Region Östergötland är man också nöjd över att ha hittat en köpare till området som i princip stått och förfallit sedan 2011 när skolan tömdes. 

Trots att det har funnit intresse från enskilda som hört sig för om möjligheten att få en tomt avstyckad så har regionen aldrig haft någon plan på att själv exploatera området. 

 – Därför blir jättebra att det nu kommer att hända något där. För det är ett fantastiskt läge, säger Reine Sundell fastighetschef på Region Östergötland.

Elevehemmet och själva skolbyggnaden är fortfarande i hyfsat skick och kommer sannolikt att vara kvar.
Elevehemmet och själva skolbyggnaden är fortfarande i hyfsat skick och kommer sannolikt att vara kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!